Kak se negda čehalo perje – prikaz tradicijskog običaja u Hlapičini

Društvo žena Hlapičina i mjesni odbor Hlapičina u društvenom domu organizirali su tradicijski običaj čehanja perja, koji je nekada, ne baš tako davno, bio rezerviran za duge zimske dane. Članice udruge su tako podsjetile da su jastuci i popluni naših baka bili ispunjeni kokošjim, guščjim ili puranskim perjem koje se dobivalo odvajanjem mekog od krutog dijela perja. Nekada se svaku večer čehalo perje kod jedne kuće, jer je za jedan jastuk trebalo čak 3 kilograma perja.

Domaćica kod koje se čehalo perje je uvijek pripremila obilje jela i pića, pa su tako i članice društva žena Hlapičina pripremile zdigane kolače, čurke“, domaći kruh i hladnetinu. Na kraju posla žene su si spile i domaće vino i zapjevale Zadnju večer čehanja perja došli su i mužikaši. Za veselu i vedru atmosferu prilikom čehanja perja pobrinuli su se „Zlatni dečki“.

Čehanje perja je ove godine po prvi puta organizirano sa željom da postane tradicija i još jedan zanimljivi sadržaj u aktivnosti Društva žena Hlapičina.  Gradonačelnik Grada Mursko Središće čestitao je članicama na trudu i zahvalio im što su nas vratile u prošlost te što njeguju tradiciju i običaje koje ujedno pokušavaju približiti mladima.

(tekst i foto: GMS)