Jedan hrvatski trgovački lanac povlači seriju konzervi graha u kojem je pronađen glodavac

“KONZUM” POVLAČI SERIJU KONZERVI GRAHA U KOJEM JE PRONAĐEN GLODAVAC, A INSPEKCIJA OBAVJEŠTAVA I UPOZORAVA ZEMLJE EU O TOME!

Objava o nalazu štakora u konzervi graha (više na: https://www.facebook.com/share/p/4E1s5Up44Pm6Btxq/ ) šokirala je ne samo hrvatsku već i potrošačku javnost u široj regiji, pa i EU. Našu objavu prenijeli su brojni portali, a u nekim državama u nadzoru je dodatno već bila i inspekcija.

S tim da je u Hrvatskoj odmah po dojavi reagirala hrvatska sanitarna inspekcija, ali je (moramo priznati) i Konzum jednako brzo reagirao.

Referirajući se na incident sa dijelom štakora u konzerviranom smeđem grahu Good Food kojeg pod svojom K-plus markom prodaje trgovački lanac Konzum, dobili smo odgovor i od njihovih Korporativnih komunikacija u kojem se kaže:

“Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu.

Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje. Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere.

Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] “, odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma.

Upravo prije ove objave primili smo i izvještaj Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata u kojem se između ostalog kaže:

“Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata je odmah po zaprimanju Vaše predstavke koja se odnosila na prijavu potrošača o kupljenoj konzervi smeđeg graha trgovačkog naziva „K plus Garden Good“ neto količine 400g, LOT broja L M261, Najbolje upotrijebiti do: 17.9.2026., proizvođača Fiamma Vesuviana, Italia, koju stavlja na tržište RH Konzum plus d.o.o., a za koju se navodi da su pronađeni dijelovi uginulog glodavca, dana 07.05.2024. godine obavila je inspekcijski nadzor u sjedištu predmetnog trgovačkog društva.

Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da je predmetno trgovačko društvo odmah po zaprimanju prijave potrošača pokrenulo postupak prikupljanja svih podataka o samom proizvodu odnosno prikupljanju podataka o LOT-u i roku trajnosti, te su zatražili od proizvođača iz Italije da dostave očitovanje vezano za predmetnu prijavu. Po zaprimanju točnih podataka o LOT-u i roku trajanja sporne hrane dana 07.05.2024. godine isti je dobrovoljno pokrenuo postupak povlačenja navedenog lota s tržišta Republike Hrvatske.

S obzirom da je proizvođač predmetne hrane u Italiji, Državni inspektorat će u skladu s procedurama prijaviti i dostaviti informacije u EU RASFF sustav (Euroski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o predmetnoj prijavi potrošača i povlačenju spornog lota s tržišta kako bi daljnje mjere prema proizvođaču provelo nadležno tijelo za sigurnost hrane u Italiji,” izvijestio nas je Državni inspektorat RH.

Ako ste kojim slučajem kupili tu konzervu graha, odmah vratite ga u bilo koju Konzumovu trgovinu gdje će vam se vratiti novac. Može i bez računa.

(rt, foto: ilustracija)