Jedan dan s “Povratkom”

Klub Liječenih Alkoholičara „Povratak” grada Mursko Središće čine muškarci i žene koji su razornoj napasti alkohola jednoga dana najozbiljnije rekli NE! Klub je snažan i zdrav okvir u kojemu se članovi i članice uzajamno ispomažu, hrabre i nadahnjuju. Duže od 25 godina vodi ih i u svojstvu terapeuta pomaže dr. Biserka Goričanec. U minulih desetak godina u radu kluba sudjeluje i socijalna radnica Genoveva Krsnik. Vodstvo stručnih ljudi je izuzetno važno, još je važnije da su te osobe istinska i empatična pomoć, osobito stoga što njihovo djelovanje ne prate honorari kakvi su npr najnormalniji standard voditelja po KUD-ovima, plesnim tečajevima ili joga seminarima.

Malobrojni muškarci i žene koji su prošli pakleni put razaranja sebe i obitelji, a jednoga dana rekli DOSTA, doista su heroji svojih života. Takva konstatacija nije pretjerivanje jer tisuće i tisuće pojedinaca koji se dnevno koprcaju u alko mreži ili ne žele ili ne mogu sami donijeti takvu odluku. Velika je nepravda zajednice u kojoj ti malobrojni (s revolucionarnim zaokretom svojeg života) vrlo često doživotno nose stigmu alkoholičara. Za nastavak života s tim pritiskom, svakodnevnim napastima, a ponekad i posljedično narušenim zdravljem doista je potrebna pomoć. Ona najprirodnije i najuvjerljivije dolazi od onih koji su doživjeli slična iskustva. Govorim o razumijevanju kakvo jedni za druge npr imaju bivši logoraši, ratnici ili preživjeli u velikim tragedijama.

Jednom godišnje predsjednik Rajmond Perčić i članovi kluba s obiteljima organiziraju piknik, zajednički stol, pjesmu, zajedničke igre. Rijetke su zajednice u kojima se može osjetiti iznenađujuća razinu radosti, povjerenja i zadovoljstva nad pobijeđenim zlom. Među ženama, muževima i djecom članova KLA „Povratak” je upravo tako. Hvala vam na prilici da s vama podijelim jedan dan.

Ivan Goričanec