Ivan Govedić iz Peklenice voćarstvom i vrtlarstvom bavi se već 50 godina

O Ivanu Govediću iz Peklenice već smo pisali kad smo ga „uhvatili“ na tržnici u Murskom Srediću gdje nam je ponosno pokazao svoje velike smokve od kojih je jedna težila 130 grama, a koje uzgaja u svom voćnjaku.

Iako je smokva sinonim za mediteran on ih uspješno uzgaja u Međimurju. Sadnice mu potječu iz okolice Zadra i u njegovom vrtu dobro su se adaptirale.

Ovaj put pokazao nam je jabuku tešku 630 grama i dva krumpira zanimljivog oblika.

„Voćarstvom i vrtlarstvom bavim se 50 godina. Uzgajam sve od rane trešnje pa do kasnih kruški (zimskih). Tako u mom voćnjaku iza obiteljske kuće, ali i onom kod dječjeg igrališta, možete vidjeti višnje, marelice, trešnje, breskve više vrsta, jabuke više vrsta, crno i bijelo grožđe, kivi, šipak, masline, bambus…

Možda će vam biti zanimljiva informacija da sam cijepim jabuke pa tako na jednom stablu imam 12, a na drugom 13 sorti, većinom starinskih koje su danas dosta rijetke. One ne zahtijevaju zaštitu kao ostale vrste, jer posjeduju prirodni imunitet te ih nije potrebno „špricati“ kao druge.

Također ne zapostavljam ni vrtlarsvo te sadim i uzgajam gotovo sve što može uspijevati pod našim podnebljem. Strastveni sam voćar i vrtlar, to mi je više od hobija i ispunjava me velikim zadovoljstvom. Ponekad se dogodi da kod berbe naiđem na zanimljive i neobične primjerke poput ovih krumpira“, rekao nam je gospodin Govedić.

Ovom popularnom i poznatom Pekleničaru želimo da još dugo godina ubire plodove svojeg hvalevrijednog rada i da nas uvijek posjeti sa nekim zanimljivim primjercima voća ili povrća.

(tekst i foto: R. Tomanić)