I ove godine međimurski policajci provest će akciju “MIR I DOBRO”

Ova nacionlana, preventivna i tradicionalna akcija provodi se od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli dostojanstvo i u miru

Policijska uprava međimurska od 15. prosinca 2020. godine i 10. siječnja 2021. godine s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana provodit će aktivnosti iz operativne akcije “MIR I DOBRO”.

Ova akcija, prvenstveno preventivnog karaktera provodi se na području Republike Hrvatske od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli dostojanstvo i u miru. Osnovni cilj akcije da se poveća opća sigurnost građana i povoljno stanje javnog reda i mita uz sprječavanje svih oblika zlouporaba oružja, eksplozivnih sredstava i dr. ubojitih sredstava.

Aktivnosti Policijske uprave međimurske tijekom akcije

S obzirom na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju, Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske uvedene su mnogobrojne epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19. Veliki dio tih mjera odnosi se na zabrane i ograničavanje javnih događanja i okupljanja, obustavu rada ugostiteljskih objekata, obustavu održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja i priredbi, zbog čega će u predblagdansko i blagdansko vrijeme izostati čitav niz kulturnih i zabavnih manifestacija, kao i drugih primjerenih sadržaja na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima, a koji su se održavali u okviru adventskih zbivanja.

Uvažavajući navedene okolnosti kojima su ukinute ili ograničene uobičajene aktivnosti zbog kojih će se u velikoj mjeri smanjiti okupljanja na javnim mjestima, ali time neće nestati i opasnosti uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, pa se mogu očekivati pojedinačni slučajevi protuzakonite i nestručne uporabe pirotehnike pri čemu nerijetko dolazi do neželjenih stradavanja, posebice djece, ali i do raznih oštećenja imovine.

Uz navedena ograničenja i zabrane okupljanja za očekivati je kako će Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza u Republici Hrvatskoj, utjecati i na smanjenje neobaveznih putovanja i posljedično utjecati na smanjenje gužvi i čekanja na graničnim prijelazima.

U ovim specifičnim okolnostima uzrokovanim epidemijom širenja koronavirusa tijekom provođenja akcije “MIR I DOBRO”, policijski službenici u suradnji s pripadnicima civilne zaštite te službenicima Državnog inspektorata provodit će mnogobrojne aktivnosti usmjerene na sprečavanje širenja epidemije.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina te je i uporaba tih sredstava dozvoljena osobama starijima od 14 godina, i to tijekom cijele godine. Ističemo da, unatoč uvriježenom mišljenju kako su pirotehnička sredstva ove kategorije dječja pirotehnika, ona to nisu i nikako ih ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba navedenih sredstava dozvoljena je  osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, T1, T2, P1 i P2 za osobne potrebe.

Pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 koja se, osim u navedenim prodavaonicama, mogu prodavati u maloprodaji u drugim prodavaonicama te na kioscima.

Savjeti i apel građanima

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani se mogu informirati putem istaknutih deklaracija na svakom pojedinačnom pakovanju pirotehničkih sredstva jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti sljedeće: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračke, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih ubojitih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

Policijska uprava međimurska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja. Na području Policijske uprave međimurske tijekom prošlogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana (“MIR I DOBRO” 2019./2020.) uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima dvije osobe su lakše ozlijeđene, stoga budite oprezni prilikom rukovanja pirotehnikom. Ujedno, u spomenutom razdoblju protivno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja tri osobe koristile su pirotehnička sredstva na javnom mjestu u vrijeme kada to nije dozvoljeno.  

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ako ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici, koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.

Dodatne savjete možete pročitati i u brošuri Mir i dobro.

(tekst i foto: PU Međimurska)