I Međimurci mogli vidjeti i snimiti Suze svetog Lovre!

Suze svetog Lovre naziv je za kišu meteora vidljivu između 11. i 13. kolovoza.

Nekad se radi o samo jednoj noći, dok se u nekim slučajevima ove kiše meteora mogu vidjeti nekoliko noći za redom.
Upravo radi blizine dana svetog Lovre, 10. kolovoza, ova kiša meteora zvana Perzeidi poznatija je pod nazivom Suze svetog Lovre.

U ovom razdoblju, velik broj meteora, odnosno krhotina iz svemira udara u Zemljinu atmosferu i za sobom ostavlja tragove svjetla što laiku izgleda kao da padaju zvijezde. Perzeidi padaju brzinom od oko 60 km na sat, a u jednom satu, može ih pasti i do šezdeset.

Sveti Lovro kršćanski je svetac i zaštitnik mesara, kuhara i komičara. Kako su u vrijeme njegova života brojni svećenici osuđivani na smrt, takva je situacija bila i s njime.

Bilo mu je naređeno da u roku nekoliko dana prefektu preda crkveno blago. Na ovu se zapovijed on oglušio te blago razdijelio siromašnima, a pred rimskog je prefekta doveo vjernike koje je smatrao najvećim crkvenim blagom. To se prefektu naravno nije svidjelo pa ga je odlučio spaliti na ražnju.

Za vrijeme ove mukotrpne pogiblje osim što je štovao Boga i molio, postoji legenda kako je sveti Lovro zbijao šale te govorio kako ga je potrebno okretati da bi bio bolje pečen. Upravo je zato postao zaštitnik komičara, ali i kuhara i mesara.

(rt, foto Tin Tomanić)