Gotovo je! Nema više plaćanja u kunama. I na bankomatima ima novosti, evo što se sve mijenja

Za navikavanje na novu valutu psiholozi računaju da će građanima biti potrebno godinu dana. U svim će trgovinama cijene proizvoda sve do kraja 2023. biti iskazane i u eurima i u kunama

U Hrvatskoj je od sad moguće plaćati isključivo u eurima, kao novom službenom valutom naše zemlje. Kuna je otišla u povijest, a 2600 tona dosad povučenih kovanica hrvatskih kuna HNB je počeo spremati u novoizgrađenu stometarsku halu u sastavu vojarne HV-a u kojoj će se kovanice čuvati 54 mjeseca.

HNB procjenjuje da je u ukupnom opticaju kuna bilo oko 500 milijuna komada novčanica i oko 5200 tona kovanica. Kako se iz ekoloških razloga, primjesa boje i zaštitnih elemenata novčanice više ne spaljuju, bit će usitnjene rezanjem na komadiće manje od milimetra, a ta će se masa koristiti kao izolacija u javnim građevinskim radovima. Vraćene kovanice, pak, prodat će se kao sirovina, rastaliti i koristiti za druge potrebe. Kune će se moći mijenjati još godinu dana na nekoliko lokacija, odnosno u Fini, bankama i Pošti te neograničeno u HNB-u. Za navikavanje na novu valutu, u smislu suživljavanja s cijenama u novim iznosima, psiholozi računaju da će građanima biti potrebno godinu dana. U svim će trgovinama cijene proizvoda sve do kraja 2023. biti iskazane i u eurima i u kunama, piše 24sata.hr/

Zamjena novčanica kune bez ograničenja u HNB-u

1) U Hrvatskoj je od sad moguće plaćati isključivo u eurima, kao novom službenom valutom naše zemlje. Međutim građani do kraja ove godine, dakle narednih 11 i pol mjeseci, kune mogu mijenjati u eure i to bez naknade u poslovnicama raznih banaka te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte.

2) Treba uzeti u obzir da Fina i Hrvatska pošta imaju limit, odnosno ako u jednoj transakciji građani mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, naplatit će im naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure je besplatna bez obzira na broj kovanica i novčanica.

3) Hrvatska narodna banka (HNB) će pak kovanice kuna u eure mijenjati bez naknade još tri godine odnosno do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja. Za lakše privikavanje građana na novu valutu ostaje obveza dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, u kunama i eurima, koje je započela u rujnu prošle godine, a trajat će sve do kraja ove godine.

4) Hrvatska udruga banaka podsjeća građane da zaključno s 15. siječnjem, traje mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka. Stoga, od 16. siječnja u ponoć građani mogu podizati gotovinu u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

5) Na bankomatima će se do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, u većini slučajeva isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

(izvor: https://www.24sata.hr/, foto: rt)