GOSPODARSKA ŠKOLA ČAKOVEC DOMAĆIN UČENICIMA IZ FRANCUSKE

Gospodarska škola Čakovec preko Erasmus+ agencije 2 je tjedna domaćin šestero učenika iz grada Saint-Jean-De-Luz, grada s područja jugozapadne Francuske. Učenici dolaze iz škole Lycee Des Metiers Ramiro Arrue koja se nalazi u spomenutom gradu. S obzirom da učenici u Francuskoj i Gospodarskoj školi uče iste zanate, odlučili su na kratko vrijeme razmijeniti iskustva i znanja- što su i uspjeli. Tri učenice zajedno sa svojom nastavnicom umjetnosti Delphine Maillot-Kraniec polazi i sluša zajedno s našim krojačima satove i praksu vezanu za tekstil i krojačke vještine.

01

U tome im pomažu nastavnice Gospodarske škole Čakovec Ana-Marija Bogdanović i Katica Korunek. Troje učenika, s druge strane, zajedno sa svojim nastavnikom Geoffreyom Osowskim, polazi i sluša satove vezane za transport i vožnju. Smješteni su u Hotel Parku te su zadovoljni sa školom, gradom i ljudima.

02

U razredu s učenicima Gospodarske škole Čakovec komuniciraju na engleskom jeziku. U kratkom razgovoru s njihovom nastavnicom umjetnosti Delphine Maillot-Kraniec, uspjela sam saznati kako im se svidjela naša škola i grad. U nastavku kratak izvještaj nastavnice:

03

„Jako nam se sviđa u Čakovcu. Gradić je malen i sve nam je na dohvat ruke. Ljudi su izuzetno pristupačni što nam olakšava boravak u stranoj zemlji. Iako poneki ne znaju govoriti engleski jezik, uspjeli smo iskomunicirati s ljudima,bilo rukama ili nogama. Sviđa mi se što su se i učenici dobro snašli u školi među novim kolegama s kojima dijele zanimanja. Dočekani smo srdačno u školi i gradu te nam je zaista žao što već drugi tjedan odlazimo. Voljeli bismo se vratiti ili barem produžiti svoj boravak jer je ovo zaista vrijedno iskustvo. Erasmus + je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Ovakva suradnja jedan je veliki plus za naš mali grad, a zadovoljstvo gostiju jedna lijepa povratna informacija.

(tekst i foto Martina Šoltić)

04

05

06