Franjo Belović: Neki roditelji odmah nakon rođenja djecu učlanjuju u Oldtimer klub Međimurje

U popodnevnoj šetnji gradom srela sam članove Oldtimer kluba Međimurje koji su sjedili u Beach baru Trska, a došli su sa svojim oldtimerima koji su nakratko vratili sve u prošlost. Predsjednik kluba  g. Franjo Belović nam otkriva nešto više o ovom klubu koji okuplja ljubitelje starih auta  i motora. U nastavku nam govori o početku rada kluba i koje sve marke auta i motora posjeduju članovi kluba te koje sve aktivnosti klub provodi.

Kad se rodila ideja o osnivanju društva?

Društvo je osnovano 1998. godine u Pleškovcu, a u početku nas je bilo 20 osoba koje smo to pokrenuli.

Koliko trenutno članova broji vaše društvo?

Naše društvo broji preko 250 članova, a djeca se već u osnovnoj školi dolaze učlanjivati i u početku vole stare mopede da bi se poslije sve više zanimali i za stare automobile. Neki roditelji svoju djecu odmah nakon rođenja uključe u članstvo našeg kluba.

Na kojim manifestacijama sudjelujete?

Sudjelujemo na različitim manifestacijama u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, a gosti dolaze i kod nas.

Naša najznačajnija manifestacija koju organiziramo je tijekom trajanja Porcijunkulova kada je u gradu izložba starih automobila.

 

Koje marke automobila prevladavaju?

Ima različitih marki, većinom Mercedesi, Opeli itd. Sve više naših članova kupuje aute u inozemstvu tipa nekadašnjih američkih auta. Svi ti auti imaju neku svoju liniju, povijesnu crtu, ljudima se javlja nostalgija iz djetinjstva kada su putovali u automobilu punom kufera  s roditeljima. Ti auti imaju dušu nekadašnjeg vremena, poseban su primjer kako se mijenjala tehnika  i usavršavanje izrade automobila tijekom povijesti.

 

Koja su najstarija vozila koje društvo posjeduje?

Kolega je nedavno kupio Mercedes iz 1917. godine, a također imamo i motocikl iz 1909. godine, oni su registrirani i obnovljeni te imaju veliku materijalnu i sentimetalnu vrijednost.

(Ivana Radiković, foto I.R., OTKM, A.J.)