Fotografija, vinska arhitektura i kultura

Minule srijede, 25. rujna, publika je u zgradi Scheier slušala i gledala dva predavanja. Milivoj Kuhar je zavidnom preciznošću, jasnoćom i kratkoćom u temi „Fotografija u arhitekturi“ autoritativno rasvijetlio mnoge „kmice i nedoumice” u korištenju foto kamere ili odabiru teme.

Sličnim žarom publiku je grijalo izlaganje Ivana Goričanca u temi „Suvremena arhitektura vinskih podruma i vinska kultura“. Možda, možda malo zažarenije ipak u zoni „vinska kultura”:–). Nanizane su vodeće vinarije svijeta i Hrvatske, pokazane briljantne arhitektonske i dizajnerske kreacije koje su zorno pokazale visoku razinu poštovanja svoga vina i kupca/kušača svakog vlasnika ili vinara koji je te večeri bio predstavljen. Publika je prepoznala svjetske radove i imena autora, ali i s lakoćom zaključila kako samo visoka i promišljena ulaganja donose neupitnu korist.

Da li dobro vino uopće treba pomoć arhitekta ili dizajnera? To je isto pitanje kao da se pitamo vidi li izuzetna, jedinstvena i neponovljiva djevojka kako joj dečko namiguje v kmici!??? Ne, neće vidjeti. Treba li dobro ili čak ultra premium vino dobar podrum, vinariju, ambalažu, promociju?

Da, treba, i po danu i po noći. Što je vino bolje – to je stručni suport potrebniji. Večeras, 28. rujna, izložba UrboArhitektura 20+20 u čakovečkoj zgradi Scheier se zatvara sjajnim gitarističkim koncertom koji počinje u 19:00h. Sviraju Branimir Novak i Nenad Srpak na gitari, Mladen Magdalenić na klaviru, a sve nadvisuje Tamara Korunek svojim vokalom. Ulaz je besplatan.

Tekst: Ivan Goričanec Foto: Denis Perčić & arhive vinarija