FOTOGALERIJA Planinari PD Bundek obišli „izvaljano jaje“ – neobično planinarsko sklonište na Kremenjaku

U nedjelju 16. 6. 2024. 50-ak je članova PD Bundek obišlo novo planinarsko sklonište na Kremenjaku na Učki koje se nalazi na slikovitom travnatom grebenu, a ističe se jedinstvenim oblikom nalik na izvaljano jaje u gnijezdu čija terasa služi kao promatračnica za ptice i vidikovac prema Kvarneru, unutrašnjosti Istre i okolnim vrhovima Učke. Sklonište je izgradio arhitekt i graditelj Ivan Juretić, poznat po inovativnim rješenjima izgradnje i uređenja planinarskih skloništa i za njih je dobio brojna priznanja i nagrade.

Na samo turu krenuli su iz malog srednjovjekovnog utvrđenog mjesta Mošćenice, ponad Mošćeničke Drage,  te vrlo razigranom stazom, najprije sunčanim, a kasnije i šumovitim dijelom po hladovini za 2,5 sata stigli na travnati greben s nepreglednim morskim i zelenim vidicima unutrašnjosti, s pogledima na okolne više vrhove Vojak i Sisol. Duži odmor na 847 mnv iskoristili su za razgled unutrašnjeg dijela skloništa, upisivanja u knjigu te na uživanje s promatračnice. Kako je samo sklonište na bogatom ornitološkom  području, stazom do skloništa pratila ih je izuzetno bogata i raznolika „ptičja pjevanka“ pa su samo mogli nagađati kako to može zvučati u ranojutarnjim satima kad se sve te ptice probude ili navečer prije spavanja. Obišavši još nekoliko manjih vrhova na dijelu dionice Istarskog planinarskog puta spustili su se do startne točke u pitoresknom mjestašcu Mošćenice (prošli su 14-ak km i 700-ak visinskih metara). gdje ih je pričekao autobus pa su svi blago izmoreni suncem i sparinom mogli uživati u odmoru i povratku kućama.

Vodiči Kruno Petričević i Kruno Tarandek zadovoljni su ostvarenim planom te se svim sudionicima zahvaljuju na povjerenju. Na povratku su informirali o nadolazećim izletima, a sljedeći je već iduće nedjelje 23. 6. u Sveti Ivan Zelinu;  14. Svetoivanjski pohod.

(SV)