FOTOGALERIJA Na Icojovoj grabi u Murskom Središću održano 5. „Svjetsko prvenstvo“ u lovu ribe na leskov ščop

Tradicija u lovu ribe na leskov ščop i štuplin započeta od nekoliko zanesenjaka na taj starinski način ribolova i dalje se nastavlja, pa je tako održana peta manifestacija ovog karaktera.
Pripreme, dogovori, pregovori o datumu održavanja i načinu provedbe trajali su mjesecima, a održavali su se vrlo često(hoćemo reći svakog dana)u Pansionu Ilonka. Iako je dogovor postignut vrlo brzo ipak si je organizator ostavio prostor za duže temeljno usuglašavanje( normalno uz pivice i gemišteke).
Tako su u subotu 03.06. 2023. na starom mjestu na Icojovoj grabi već od ranog jutra započele pripreme za natjecanje gdje je svaki sudionik znao svoj posao i zadatak.
Prije samog početka natjecanja svu sudionici minutom šutnje te zdravicom odali su počast jednom od organizatora, te natjecatelja, a i pobjednika preminulom i nikad prežaljenom Stjepanu Mađariću – Štejfu.
Glavni i odgovorni za odvijanje natjecanja Damir Jurinić – Pek pripremio je natjecateljske palice od leske te je uz pomoć glavnog suca i opskrbljivača natjecatelja s tekućim pitanjima Miodraga Novinića putem održanog ždrijeba podijelio palice i isto tako ribolove pozicije. Prava na žalbu nije bilo.


U isto vrijeme glavni kuhar Zlatko Rajf već se punom parom bacio na pripremu i kuhanje vrhunskog graha te se već od ranog jutra cijelom grabom i okolinom širio opojni miris te nezaobilazne delicije.
Ono što posebno moramo naglasiti da mu je u tom poslu u samoj pripremi, veliku pomoć pružila i njegova supruga Marina.


Normalno da su sve to kao i uvijek s puno radoznalosti promatrali stalni stanovnici tog prostora labudovi sa svojim podmladkom.


Pet punih sati trajala je velika borba za što bolji ulov, za svaku ribicu koja je bila zlata vrijedna, jer donosila je bolji plasman.
Gemišti se nisu brojali jedino smo primijetili da Mimi imao pune ruke posla i sva je sreća da mu je taj posao profesija pa je mogao zadovoljiti tolika žedna grla. Tu moramo spomenuti i pomoć Žarka.
Nakon prebrojavanja ulova(računao se broj ulovljenih ribica, ne kilaža) glavni sudac Miodrag Novinić i Damir Jurinić proglasili su rezultate. Svjetski prvak postao je Jozef Čančar, viceprvak Marijan Smolković – Lolo, bronca je pripala Mladenu Vuriju – Čufti dok je drvenu medalju koja se ovdje dodjeljuje za posljednje mjesto dobio Krunoslav Novak – Pančo( mislimo da je ovo bilo taktiziranje).


Evo svih rezultata kao i svih natjecatelja koji su danas uživali u prekrasnom druženju, što je i posebno naglasio Damir Jurinić.
REZULTATI:
1. Jozef Čančar 112 komada
2. Marijan Smolković 67 komada
3. Mladen Vuri 61 komad
4. Ivan Špiranec 60 komada
5. Anđelko Kos 58 komada
6. Denis Bogdan 54 komada
7. Milan Oletić 40 komada
8. Damir Jurinić 39 komada
9. Zoran Bogdan 22 komada
10. Marijan Jurović 18 komada
11. Krunoslav Novak 5 komada

Nakon proglašenja rezultata i podjele zasluženih nagrada(koje je izradio Miodrag Novinić) prišlo se onom najvažnijem dijelu ovog natjecanja, a to je druženje uz vrhunski grah pripremljen u gastronomskoj majstoriji Zlatka Rajfa i uz pravo domaće vino i gemišteke.

Uz čvrsto obećanje da će se ova lijepa tradicija nastaviti, već su započele pripreme za iduću godinu, ekipa se razišla, ali vjerojatno bi druženje potrajalo još puno duže, da se nije moralo pogledati i utakmicu Rudara.
(tekst i foto: zr)