FOTOGALERIJA Možete li zamisliti Mursko Središće bez šetnice uz rijeku Muru?

Ako odmah počnemo odgovarati na pitanje postavljeno u naslovu, neke stvari moramo dobro objasniti. One malo starije generacije sjećaju se kako je izgledao prostor na kojem se danas nalazi Šetnica sv. Barbare, jedna od najljepših u Hrvatskoj. Za mlađe generacije rođene u 21. stoljeću odgovor će biti možda šokantan, možda nevjerojatan, ali svakako poučan i informativan jer one misle da je šetnica tu oduvijek.

Međutim nije tako. Nekada Središćanci nisu imali pristup rijeci Muri na ovom prostoru koji je bio zarastao u svakojako raslinje, grmlje i drveće te bio raj za gmizavce i glodavce. Do obale Mure kroz ovu prašumu uspio se probiti pokoji hrabriji ribič odjeven kao svemirac, nadajući se da će upecati koju ribu. Čak se pričalo da bi se ovdje mogle snimati neke scene za filmove o Indiana Jonesu. Ako to usporedimo s današnjim izgledom stvarno sve ovo izgleda nevjerojatno, ali istinito.

Kada je odlučeno da Mursko Središće konačno izađe na obalu Mure, čije ime i nosi u nazivu, najbolje rješenje svakako je bilo izgradnja šetnice. Odmah da kažemo da je ideja bila odlična no njena realizacija mukotrpna, zahtjevna, složena, a negdje i komplicirana kao npr. kod lučice. Nakon više godina mukotrpnog rada šetnica je počela dobivati svoje današnje obrise, a na njoj su polako rasli razni sadržaji i objekti koji je čine prepoznatljivom, a oni se dopunjuju i danas, dopunjavati će se i sutra jer šetnica je kao živo biće koje raste, razvija se, evoluira, a za napredak postoje nebrojene mogućnosti.

Koliko sve generacije Središćanaca, ali i Međimuraca vole ovu šetnicu dokazuju svakodnevno, a za vrijeme vikenda posjećuju je masovno, bez obzira na vremenske uvjete, osim onih ekstremno zimskih, naravno.

I danas je šetnica bila prepuna šetača unatoč malo hladnijem vjetru jer on veteranima šetnje ne predstavlja nikakav problem.

Kao i svakog vikenda naš fotoreporter Tin Tomanić zabilježio je mnoge šetače koje možete vidjeti u fotogaleriji.

(rt, foto: Tin Tomanić)