FOTOGALERIJA Međunarodni dan starijih osoba veselo proslavljen u Domu za starije i nemoćne osobe “Japa”

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 14. prosinca 1990. godine Odluku (45/106) prema kojoj se 1. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi.

Starost nije bolest, već je starost životno razdoblje povezano s dobi iznad 65 godina. Starenje počinje od začeća i traje do smrti kao prirodan, ireverzibilan proces koji stalno napreduje.

Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i osobama starije dobi. Vizija Europske politike za dobrobit i zdravlje temelji se na razvoju društvenih i ekonomskih promjena izgradnjom prijateljske okoline u kojoj je starenje „prilika“, a nije „teret“ za društvo. Svaka osoba bi trebala imati priliku živjeti zdrav i dug život, što ovisi o više čimbenika (individualni, socijalni, okolišni i dr.) i njihovoj interakciji.

U Domu za starije i nemoćne osobe “Japa” u Murskom Središću ovaj dan proslavljen je jučer svečano i veselo uz radosno druženje korisnika te osoblja Doma. Uz pjesmu, ples, šale i veselje, naši stariji sugrađani pokazali su da u njima ima još puno života i da uživaju u svojim “zlatnim godinama”. Posebno iznenađenje priredile su im djelatnice Doma koje su im ispekle kolače, klipiće, a oni hrabriji mogli su gutnuti i malo izvrsnog domaćeg vina.

Prije same zabave korisnicima Doma održano je predavanje o Međunarodnom danu starijih osoba i njegovom značenju, a u kulturnom dijelu čitane su pjesme raznih autora.

Na ovoj proslavi bio je naš fotoreporter Tin Tomanić pa u nastavku pogledajte veliku fotogaleriju s tog događaja.

(rt, foto: Tin Tomanić)