FOTOGALERIJA Bablje ljeto napunilo Šetnicu Svete Barbare u Murskom Središću

Ovaj tjedan bio je u znaku babljeg ljeta. Bablje ljeto je produženo razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. U većini europskih jezika pojam je najčešće poznat kao bablje ljeto, ali se javljaju i drugi oblici, vezani uglavnom za neki jesenski blagdan, kao što su Miholjsko ljeto i Martinjsko ljeto (prema Sv. Martinu11. studenoga), te Cigansko (sirotinjsko) ljeto (u Bugarskoj) ili kasno ljeto (u Nizozemskojniz. nazomer). U Sjevernoj Americi se za istu pojavu koristi naziv Indijansko ljeto.

Ovaj uvod bio je naznaka pojma kojeg svi koristimo, ali možda točno ne znamo njegovo značenje koje bi bilo zanimljivo vjerovanje, a to je da se radi o razdoblju u godini u kojem starice na suncu još uvijek mogu zagrijati svoje kosti.  Zbog tog babljeg ljeta ovaj vikend uživali su šetači, biciklisti, motorist i drugi na Šetnici Svete Barbare u Murskom Središću. Temperatura od 20 stupnjeva i lagani povjetarac bili su idealni za još jednu ugodnu šetnju prelijepom šetnicom uz rijeku Muru.

Naš fotoreporter Tin Tomanić neke trenutke zabilježio je svojo kamerom, a fotografije koje je snimio donosimo u fotogaleriji.

(rt, foto: Tin Tomanić)