FOTO Žganica i ponos u selničkom Domu kulture

Nešto je stvoreno! U dvoranu su ulazili i ozbiljni međimurski muževi sa svojim ponosom u boci iako nisu bili prijavljeni oganizatoru, u trenutku himne zasuzilo je pokoje oko, za Uspomenicu se čekalo u redu pa makar i za „samo sam pljeskao”… Nakon previše godina zanemarivanja, međimurskoj žganici se plješće, kuša se s respektom, o njoj govore najstručniji ljudi hrvatske scene destilata. Izlagali su veliki, renomirani proizvođači (Good Spirit, Murska Dekla, Old Gods Distillery) i prava vojska iskrenih i upornih entuzijasta kojima je na srcu prvenstveno očuvanje Žganice, a potom i svega vrijednog međimurskog.

BAŠ NA PETROVO
Dom kulture u Selnici bio je prepun izlagača autohtonih žganica i pića kojima je baza žganica. Treći FICKO je pokazao kako Međimurje ima izuzetno kvalitetne žganice, a okupio je 29 izlagača sa 78 uzoraka žganica, likera, ginova i vinjaka. Predstavljena je svečana pjesma ”Žganica”, Vitrina međimurske žganice te Branko Perčić – prvi predsjednik novo osnovane Udruge ‘Međimurska Žganica’. Gotovo sve izložene proizvode na festivalu stručno je prokomentirao doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

POSEBNI GOSTI
Događaju su dodali vrijednost posebni gosti – načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, Martin Srša načelnik Općine Sveti Martin na Muri i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. Trećem izdanju značaj su dali i utemeljitelji festivala – Stjepan Mesarić i Igor Halić. U posebne goste broji se i kultno ime međimurske i hrvatske glazbene scene Mirko Švenda Žiga koji je hrvatsku himnu otpjevao na krajnje osebujan način u a cappella izvedbi. Vitrinu žganice otvorila je Martina Bezek, u međunarodnim okvirima proslavljena atletičarka iz Murskog Središća. Temeljito horizontalno i vertikalno degustiranje uzoraka, neobično emotivno druženje svih sudionika festivala te stručno i praktično savjetovanje proizvođača kreirali su događaj koji je Općini Selnica dodao laskavu referencu sadržaja s izvornim vrijednostima svojih ljudi i svojega kraja.
Glavno medijsko pokrivanje festivala obavio je portal Medjimurski.hr, a popratili su ga i novinari svih drugih međimurskih medija. Suorganizaciju, promidžbu i moderiranje događaja obavio je studio Reci Da iz Čakovca. Prije zbogom i do viđenja najavljena je skorašnja radionica u čijem će fokusu biti prvi koraci u procesu stvaranja žganica i drugih napitaka kojima je ona primarna baza.

Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Denis Perčić