FOTO U PŠ Gornji Kraljevec dodijeljene nagrade akcije „Čep odvoji, izlet osvoji!‟

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Udruga oboljelih od leukemije i limfoma te Područna škola Gornji Kraljevec organizirale su dodjelu nagrada i priznanja akcije „Čep odvoji, izlet osvoji!‟ Svečanost je održana u ponedjeljak 5. lipnja 2023. godine, na dan kada se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša. Učenici međimurskih škola upravo su svojom marljivošću pokazali kako itekako dobro znaju brinuti o okolišu, ali i promišljati o potrebama oboljelih. Domaćin programa bila je PŠ Gornji Kraljevec jer su upravo njezini učenici bili najmarljiviji u prikupljanju plastičnih čepova.

Akcija „Čep odvoji, izlet osvoji!‟ trajala je od 3. studenoga 2022. godine do 22. travnja 2023. godine. U akciju prikupljanja plastičnih čepova uključilo se 47 osnovnih i područnih škola Međimurske županije. Tehničku operativu oko preuzimanja i vaganja prikupljenih čepova  provodila je Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec i predsjednik Udruge Emil Vibović. Tijekom akcije sveukupno je prikupljeno gotovo 3800 kg čepova. Najbolji rezultati dobiveni su matematičkim izračunom (količina prikupljenih čepova u prijavljenoj školi, podijeljena je s ukupnim brojem učenika iste škole). Akciju su na svečanosti predstavile Roberta Radović i Ivana Horvat iz Međimurske prirode. Radović je ujedno autorica slogana i logotipa akcije.

O tehničkoj provedbi akcije Emil Vibović, predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec, tom je prigodom kazao:

– Velik odaziv prijavljenih škola stvorio je malo tehničke poteškoće, ali uspjeli smo prikupiti čepove, iako nam je prikolica mala. Svi su odvezeni u Totovec, pakirani u jumbo vreće i odvoze se dalje ovlaštenom otkupljivaču. Uskoro će svi čepovi prema zakonskim regulama biti morati biti pričvršćeni uz ambalažu, kako se ne bi bacali u okoliš. Bude li i dalje viška odvojenih čepova, mi ćemo ih do kraja sljedeće godine nastaviti prikupljati.

Male škole za velika djela

Maja Lukman Šprajc, ravnateljica PŠ Gornji Kraljevec ponosna je što se s malim brojem učenika može učiniti mnogo:

– Već dvije godine naša se škola aktivno uključuje u ekološke akcije, kao što je prikupljanje starog papira i plastičnih čepova. Ove godine nam je nagrada unutar akcije „Čep odvoji, izlet osvoji!‟, bila dodatni motivator, da se još angažiranije skupljaju čepovi. Učenicima su se pridružili roditelji, bake i djedovi, kompletna zajednica. Posebno smo ponosni što je dodjela nagrada u ovoj našoj maloj školi jer smo pokazali da i male škole mogu biti jako veli ekološki uzori, pa čak i velikim školama.

Inicijativu za provedbu akcije dao je Josip Globar, umirovljenik i član Upravnog vijeća Međimurske prirode:

– Posljednjih šest godina kada sam radio u PŠ Novakovec kao učitelj organizirao sam u školi prikupljanje čepova. Svake godine smo skupili oko sto kilograma. Aktivirali smo učenike, roditelje i mještane. Cijelo selo je prikupljalo čepove tako da se stekla navika. Odatle je proizašla ideja da se organizira ova akcija uz dodatni motiv, nagradni izlet.

Upravo su male škole iskazale poseban interes u provedbi akcije.

Jelena Bister, učiteljica PŠ Novakovec, istakla je: – Mi već unazad nekoliko godina prikupljamo čepove. Naša škola je ove godine osvojila drugo mjesto zahvaljujući mještanima koji svi odvajaju čepove i s veseljem ih donose nama u školu. Ponekad je bio problem i sa skladištenjem. Skupljalo se i u vrijeme korone. Osim čepova, skupljaju se i stare baterije, stari papir. U selu je razvijena svijest o razvrstavanju otpada.

Zita Kitanović, razrednica i učiteljica, OŠ Kuršanec, ističe kako se prikupljanje čepova ide dalje:  – Prijavili smo se u akciju uz skromna očekivanja, znali smo da nećemo uspjeti među TOP tri. Nama je bilo važno da djeca nauče brinuti o drugima i da odvajanjem čepova mogu pomoći drugima. Naučili smo sortirati i vagati čepove, pa smo imali kombinaciju prirode i društva i matematike, i to je bila dobra korelacija među predmetima. Naša akcija se nastavlja i dalje. Prikupili smo već sada stotinjak kilograma čepova.

Tradicija pozitivnih ekoloških navika

Osnovna škola Donji Kraljevec ima dugu tradiciju ekoloških navika. Evo što kažu ravnateljica i učenici:

Sandra Vlahek, ravnateljica OŠ Donji Kraljevec

– Mi smo škola koja ima dugu  tradiciju prikupljanja različitih sekundarnih sirovina. Danas dobivamo dvije nagrade, treće mjesto za prikupljanje starog papira i treće mjesto za prikupljanje plastičnih čepova. Naše učenike podržavaju njihovi roditelji. Čim su čuli za ovu akciju, a posebice zato što ima humanitarnu svrhu bilo je ljudi koji su nam dovozili ogroman broj čepova.

Leonard Strbad, učenik 7. razreda, OŠ Donji Kraljevec

– Naš razred skupio je dosta plastičnih čepova, a skupljali smo i stare papire. Plastične boce skupljamo za povratnu naknadu, a čepove za akciju. Naša škola je eko škola i mi se brinemo i za naš vrt. Prošli mjesec smo obnovili baru koju imamo ispred škole i kao razred smo dosta pridonijeli okolišu.

Larisa Cvek (3. razred) i Adela Kovač (3. razred) – Bilo je zanimljivo prikupljati čepove, doma smo ih spremali u kutije. Pomagali su i baka i djed.

Potpora lokalne zajednice

Svečanom programu nazočio je i načelnik Mihael Grbavec Općine Vratišinec, te naglasio:

– Drago mi je što su učenici ove male područne škole iskazali ponajveću svijest o potrebi razvrstavanja otpada. To je odraz kako se u malim školskim sredinama i malim lokalnim zajednicama kvalitetno radi na senzibilizaciji učenika i javnosti o potrebi pravilnog postupanja s otpadom, brizi za prirodu i okoliš, a ujedno i za oboljele osobe. Siguran sam da će se ta navika nastaviti i ubuduće.

Nagradni izleti

Prvo mjesto osvojila je PŠ Gornji Kraljevec (4,81 kg/po učeniku) te će učenici otići na izlet u Park prirode Papuk i razgledati Geo info Centar u Voćinu. Drugo mjesto osvojila je PŠ Novakovec (4,79 kg/po učeniku), a za nagradu učenici će obići novu poučnu stazu Čovjek i rijeka i razgledati Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Učenici OŠ Donji Kraljevec osvojili su treće mjesto (3,39 kg/po učeniku) i razgledat će Centar za posjetitelje Med dvemi vodami.

Predstavnicima škola koje su bili nazočni programu uručena su priznanja, a najboljima dodijeljene nagrade za osvojena prvi tri mjesta.  Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec uručit će priznanja akcije, prigodom budućih preuzimanja plastičnih čepova, koji se kako je naglašeno, i nadalje marljivo skupljaju s ciljem zaštite prirode, ali i pomoći oboljelima.

Roberta Radović