FOTO U lučici na Šetnici sv. Barbare pojavila se nova vrsta crno-bijelih patki koje su već dobile podmladak

Mursko Središće atraktivno je i zbog svojih racika koje su došle s poplavom 2013. godine i nastanile se u lučici na Šetnici sv. Barbare. Bilo ih je 4, a tijekom godina njihov broj se rapidno povećao pa ih sada na obje strane rijeke Mure ima možda i stotinu.

Racike su postale gradske ljubimice pogotovo za djecu, ali i sve ljude koji posjećuju šetnicu. Grad je čak angažirao dvojicu građana, Čipčija i Čarlija, koji ih svakodnevno hrane, a sve to na gradski trošak.

Danas smo od Rajka Bogdana, predsjednika MO Mursko Središće i člana JVP Čakovec, dobili fotografije koje pokazuju da se u lučicu doselila druga vrsta pataka crno-bijele boje. On je kontaktirao lovce koji su mu rekli da u Međimurju obitava domaća autohtona patka, a ove koje su se pojavile pripadaju drugoj vrsti koja do sada nije bila kod nas, već su im prirodna staništa veća jezera ili vode poput Kopačkog rita.

Prema riječima Rajka Bogdana u lučici su primijećena dva mužjaka i jedna ženka koji su već stvorili vlastiti podmladak te dobili osam malih patkica. Sve ovo dokazuje, bez obzira odakle one došle, da im je u Murskom Središću lijepo, da su se odlučile ovdje trajno nastaniti, što dokazuje njihovo malo jato.

Biti će to još jedna atrakcija na šetnici jer sada u lučici mirmo koegzistiraju dvije vrste patki.

(R. Tomanić, foto: Rajko Bogdan)