FOTO: Međimurski fašnik – Murska mornarica postala regionalna vojna sila!

„Međimurski fašnik“ u organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca imao je u nedjelju 03. ožujka svoje 55. izdanje. Na njemu su nastupile 24 fašničke skupine iz Slovenije, Mađarske, a Hrvatsku su predstavljali maškori iz Međimurske županije, Koprivničko-križevačke županije i Varaždinske županije. Manifestaciju je vodio poznati međimurski humorista Zlatko Nedeljko-Pepsi.

U tako velikoj konkurenciji 1. mjesto osvojila je fašnička skupina iz Murskog Središća „Murska mornarica“ koja postoji već četiri godine. Naš sugovornik i pripadnik pobjedničke ekipe Rajko Bogdan upoznao nas je sa zanimljivom činjenicom da je  „Murska mornarica“ u stvari zamjenska skupina za originalne središćanske maske „cimere“ Društva žena Mursko Središće i da su kao marinci nastupali samo za lošijeg, kišnog vremena. Ovaj put su iznevjerili tu tradiciju i odmah osvojili prvo mjesto.

Do sada su nastupali na karnevalima u Lepoglavi, Ivancu, Čakovcu, Murskom Središću te u mnogobrojnim mjestima Međimurske županije. Još jedna zanimljivost njihovog nastupa bilo je ogromno srce kojeg je povodom Valentinova izradio Gordon Šimun te se ono sjajno uklopilo u „Međimurski fašnik“.

A evo sada i imena članova pobjedničke fašničke skupine „Murska mornarica“:

Šimun Gordon, Andreja i Simon, Tuksar Tanja, Zlatko i Erik, Marija Grubić, Nada Vuri, Marina Vida, Rajko Bogdan, Danica Turk i Sanela Šimun.

 

Na kraju spomenimo da je brod (čamac) osmislio Rajko Bogdan kao i drvene maske koje sam izrađuje.

(R. Tomanić, foto: MM, Tin Tomanić)