FOTO – JOŠ ŽIVE STARI OBIČAJI Potepanje u Hlapičini za Nikolu i Mihajelu

Da se spremaju svatovi i da će se netko uskoro udati ili oženiti te stati pred oltar najbolje se vidi po dvorištu kuće koja će imati gostuvanje. Po starom međimurskom običaju nakon objave zaruka dotičnu kuću treba dobro i dostojno obilježiti kako bi svi mještani znali da je sve dogovoreno između dvije familije koje će uskoro biti rodbinski povezane.

Ovaj običaj zovemo „potepanje“, a njegova je značajka da se gazdi naprave čim veći „problemi“ u vidu pospremanja okućnice koja se obično preko noći napuni raznim otpadnim stvarima, smećem, papirom, vapnom, starim namještajem, starim automobilskim gumama i svime što se da potepsti i natepsti. Sve se to u velikim količinama porazbaca po dvorištu, ispred i iza kuće, a nastrada i prilazna cesta koja se također dostojanstveno označi.

U ovim noćnim pustolovinama učestvuju prijatelji, znanci i rodbina budućih mladenaca koji moraju svoju radnju obaviti neprimjetno kako bi iznenađenje domaćina ujutro bilo potpuno i neočekivano. Zavisno od opsega posla nekada su potrebni i traktori s prikolicom kako bi se sav potreban materijal dopremio na „mjesto zločina“ i naravno puno složnih ruku koje će napraviti što veći nered.

Jedno takvo potepanje bilo je danas u noćnim satima u Hlapičini za Nikolu i Mihajelu. Kako je to izgledalo pogledajte na fotografijama koje nam je poslao Nikola Bistrović.

(R. Tomanić)