FOTO 4. Eko kotlić na Trgu međimurske prirode okupio 14 ekipa i velik broj posjetitelja

Zlatarski trganci, gljivarski kotlić, svinjska jetrica, vojnički grah, pretepeni želučeki, lovački gulaš, popečki od tikvica sa sirom i makom…tek dio su jela i slastica pripremljenih u subotu 21. rujna na 4. Eko kotliću na Trgu međimurske prirode u Križovcu. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode ugostila je ove godine četrnaest odlično raspoloženih ekipa. Prvi put su na ovoj manifestaciji svoja kulinarska umijeća predstavili „Kreativna zona‟ Mursko Središće, Zaštitarsko-ekološka udruga „Prode‟ Hodošan i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu. Jela su pripremali također Udruga turističkih vodiča „Međimurski vodiči‟ Čakovec, Mjesni odbor Miklavec, Ekološka udruga „Platana‟ Nedelišće, Planinarski klub „Extrem‟ Čakovec,, Kajak-kanu klub „Mura‟ Mursko Središće, Moto nautički klub „Vidovski zlatari‟ Donji Vidovec, Planinarsko društvo „Bundek‟ Mursko Središće, Zaštitarsko-ekološka udruga „Čaplja‟ Podturen, Mjesni odbor Križovec, Javna ustanova Međimurska priroda i Gljivarsko društvo „Smrčak‟ Čakovec koje je tradicionalno organiziralo i mini izložbu gljiva.

Eko kotlić okuplja ekološke udruge i srodne dionike koji svojim radom doprinose procesima zaštite prirode u Međimurskoj županiji. Druženje je bilo ukusno, mirisno, radosno, poučno i zabavno uz odličnu posjećenost posjetitelja. Ekipe su ponovo pokazale kreativnost u uređenju kuharskih mjesta, te nastojale pripremati i kuhati jela s korištenjem što manje plastike. Međimurska priroda pohvaljuje sve koji su na Trg međimurske prirode stigli biciklima.

Nagrađene ekipe

Manifestacija je imala i natjecateljski karakter te je dodijeljeno nekoliko nagrada. Ocjenjivačka komisija u sastavu Marko Strojko, Monika Cindrić i Zlatko Nedeljko – Pepsi nije imala nimalo lak zadatak, i kako su kazali, u odabiru najboljih jela odlučivale su nijanse. Članovi Kajak-kanu klub „Mura‟ Mursko Središće dobro veslaju, ali pokazali su kako znaju i odlično kuhati. U kategoriji najbolji kotlić osvojili su prvu nagradu za odličnu “Mućkalicu” (1. nagrada – 150 € i prigodna poklon vrećica). Jedan od najmlađih kuhara bio je njihov član Leon Lešnjak koji je već od jutra pripremao jedan od sastojaka – pečene paprike na roštilju.

Moto nautički klub „Vidovski zlatari‟ u Donji Vidovec odnio je čak dvije nagrade, drugo mjesto za odlične Zlatarske trgance (2. nagrada – 100 € i prigodna poklon vrećica) i Najoriginalnije uređeno kuharsko mjesto (besplatan posjet i razgled Centra za posjetitelje Med dvemi vodami uz stručno vodstvo za sve članove udruge; šetnja uz stručno vodstvo na poučnoj stazi „Čovjek i rijeka“ u Križovcu; prigodna poklon vrećica).

Treću nagradu za kotlić i gulaš s tartufima osvojila je ekipa Matice hrvatske ogranak u Čakovcu (3. nagrada – 50 € i prigodna poklon vrećica).

Za dobro raspoloženje svih pobrinuli su se Zlatko Nedeljko Pepsi i glazbeni duo Branko i Žec. Manifestaciju su obišli gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i dožupan Međimurske županije Josip Grivec koji su na otvorenju manifestacije sudionicima uputili prigodne riječi. Međimurska priroda čestita nagrađenim ekipama i zahvaljuje svim sudionicima još jednog odličnog druženja na Trgu međimurske prirode.

 

Tekst i foto: Roberta Radović