FOTO 3. Eko kotlić na Trgu međimurske prirode okupio 13 ekipa i ugostio 400 posjetitelja. Prvu nagradu osvojili grah i bograč!

Na Trgu međimurske prirode u Križovcu u subotu 30. rujna okupilo se 13 ekipa vođenih vrsnim “kuhačama”. Pokazali su svoja kulinarska umijeća u što se uvjerilo oko 400 posjetitelja koji su besplatno kušali pripremljena jela. Izbor je bio bogat: juha od tikvice, langoši, grah, gulaš, roštilj, bograč, tikvice sa sirom, gulaš od gljiva… Jela su degustirali i druženje na otvorenom obišli saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, te Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, koji su prigodnim riječima pozdravili sudionike manifestacije.

Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode zaželio je sudionicima, ekološkim udrugama i dionicima koji svojim radom doprinose procesima zaštite prirode u Međimurskoj županiji, dobru atmosferu i zabavu, a tim se željama u pozdravnom govoru pridružio i Marko Strojko, predsjednik Mjesnog odbora Križovec.

Prvi put je Eko kotlić imao natjecateljski karakter. Međunarodni žiri u sastavu Jon (Jack) Jenneta (rezident na Matulovu gruntu iz SAD-a), Marko Strojko (vijećnik Grada Mursko Središće i predsjednik MO Križovec) i Mihaela Mesarić (stručna voditeljica Međimurske prirode) nije imao nimalo lak zadatak, jer su svi timovi pokazali izvrsnost u kulinarstvu, uređenju radnih jedinica i pripremi jela na održiv način, sa što manje plastike. Stoga je i dodijeljeno više nagrada od planiranih, za svaku kategoriju ravnopravno dvije nagrade, a dodijeljena je i jedna posebna nagrada:

 

  1. NAGRADA – Najbolji Eko kotlić

– Planinarsko društvo Bundek, Mursko Središće

– IPA Međimurje, Čakovec

*

 Članovi Bundeka pripremili su odličan grah, a tim IPA Međimurje izvrstan bograč. Obje ekipe osvojile su hotel za kukce. IPA Međimurje već je najavila postaviti hotel za kukce u IPA Centru u Gornjem Kuršancu

 

  1. nagrada – Najoriginalnije uređeno kuharsko mjesto

– Moto nautički klub Vidovski zlatari, Donji Vidovec

– Kajak – kanu klub Mura, Mursko Središće

 

* Ekipe su osvojile set literature o zaštiti prirode

 

  1. nagrada – Ekološki najodrživija kuhača. Kuhanje bez plastike!

– Ekološka udruga Platana, Nedelišće

– Planinarski klub Extrem, Čakovec

 

* Ekipe su osvojile kućice za ptice

 

  1. Posebna nagrada – “TOP gemišt”

Moto-nautički klub Mura, Kotoriba

* Ekipa je osvojila prigodnu majicu i promotivne materijale Međimurske prirode

Bonus plus događanja u okruženju zgrade posjetiteljskog Centra Med dvemi vodami bilo je i oslikavanje lica i ruku (body art) na temu životinjskih vrsta s autorskim potpisom slikarice Lidije Jelene Jurčec. Posjetitelji su također mogli obići galerijski postav Centra Med dvemi vodami.

Manifestaciju je organizirala i provela Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode.

Roberta Radović