Dječji tjedan u Montessori skupini “Sovice” iz Dječjeg vrtića “Maslačak”

Početkom pedagoške godine u Dječjem vrtiću “Maslačak” s radom je započela Montessori skupina po pedagoškoj koncepciji svjetski poznate utemeljiteljice Marije Montessori.

Rad skupine omogućen je nabavom specijaliziranog materijala te edukacijom odgojitelja.

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, u razdoblju od 05. do 09. listopada “Sovice” su zajedno sa odgojiteljicama  Martom Varga i Željkom Škvorc osmislile niz aktivnosti s naglaskom na dječja prava.

Jedno od važnijih prava djeteta jest pravo na igru , stoga su polaznici Montessori skupine izrađivali zastavu prijateljstva, promatrali sjene prijateljstva te izražavali svoja mišljenja o pravima djeteta. Kao pravi prijatelji darovali su samostalno izrađene narukvice jedni drugima.

Temeljni moto Montessori pedagogije je “Pomozi mi da to učinim sam”. U Montessori skupini se stoga djeca potiču sa samostalnost, neovisnost u svakodnevnim situacijama : počevši od brige o sebi do brige za okolinu. Ovaj tjedan pripremali smo voćni fondue.

Kišnog dana u tjednu djeca su šetala okolicom vrtića uz adekvatnu zaštitu. No najveću radost djeca su iskazala jednog sunčanog dana kada su, šetajući gradom, ugledala zgradu “starog vrtića” te se prisjetila dana boravka u zgradi.

U znak obilježavanja Dječjeg tjedna Montessori “Sovice” pustile su balone u zrak te poslali poruke prijateljstva u boci
čime smo simbolički “zaokružili” ovotjedne aktivnosti.

Dječji vrtić Maslačak