Dječja igra u Perivoju Zrinski povodom Dana planete Zemlje

Druga aktivnosti “Volontera u parku” povodom Dana planeta Zemlje izmamila je danas(petak) u isušeno jezero podno čakovečkog Starog grada u srcu Perivoja Zrinski 100-tinjak čakovečkih vrtićaraca. Za njih su bile pripremljene posebne, tradicijske igre koje su im omogućile uživanje u prirodi. Program namijenjen predškolcima trajao je 90 minuta, a pripremile su ga studentice Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu uz koordinaciju prof. dr. sc. Ivane Nikolić. Mališanima iz Dječjeg vrtića Cipelica, Područnog odjela Vjeverica i Matičnog objekta Cipelica održan je sat tjelovježbe koji je uključivao zagrijavanje, a nakon toga brojne igre: probijanje lanca, nošenje krpenjače na kuhači, hvatanje balona, lovice, graničari crvena kraljica jedan, dva, tri te mnoge druge.

Profesorica Nikolić kazala je kako ovakav način organizacije terenske nastave najbolje priprema studentice za ono što ih može očekivati u školi po stjecanju diplome. “Studentice su bile oduševljene i jednako su uživale u danu kao i djeca. Mogu reći da su i one kroz ove igre puno naučile” poručila je Nikolić. Djecu iz četiri vrtićkih skupina u Perivoj Zrinski dovele su odgajateljice, a jedna od njih Sanja Solak kazala je kako su mališani bili oduševljeni. “Ovo je za njih fenomenalno osmišljen dan. Uživali su u prirodi, svježem zraku i prekrasnom sunčanom danu. Studentice su ih izvrsno vodile i motivirale te im ni jedne minute nije bilo dosadno. Sve se najbolje vidi po njihovim osmjesima” rekla je. Mališane su razveselile i majice projekta Živjeti zdravo koje su dobili na poklon.

Aktivnost “Volonteri u parku” dio je projekta Živjeti zdravo koji se provodi diljem Hrvatske, a kod nas ga organizira Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca u suradnji s ustanovama, institucijama i udrugama s čakovečkog područja koje se žele uključiti u realizaciju projekta. Cilj aktivnosti je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašenje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, očuvati životnu okolinu. Tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca i koordinator aktivnosti “Volonteri u parku” Tomica Jakopec istaknuo je kako je ovo druga od planiranih 12 aktivnosti kroz godinu.

Sljedeća na rasporedu bit će u subotu 28. travnja povodom Dana županije. Tada će u Perivoju Zrinski biti održana biciklijada čakovečke Udruge za sport djece i mladeži, a dodatne informacije o biciklizmu dat će članovi Biciklističkog kluba Puls. Paralelno s tim, MURID – Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu provodit će u isušenom jezeru aktivnost Tepih u gradu. Volonteri MURID-a postavit će tepih s edukativnim igrama, didaktikom i ostalim igračkama i tako provesti vrijeme u direktnoj igri s djecom.

(Miljenko Dovečer, foto : Tomica Jakopec)