Danas je Svjetski dan pčela

Danas je Svjetski dan pčela, ove godine zbog poznate situacije ne  organiziramo svečano obilježavanje  i predavanje.

Kako bi podsjetili na ovaj važan datum za pčelare , a i za sve  one koji se bore za zdrav život donosimo vam podsjećanje na prošlogodišnje obilježavanje tog datuma.

Agacija – Udruga pčelara Međimurske županije u suradnji s Udruga Biovrt – u skladu s prirodom organizirala je  obilježavanje međunarodnog dana pčela i predavanje o očuvanju oprašivača 18.05.2019. u zgradi Scheier u centru Čakovca.

Program je počeou 9:00 sati i trajao do 12:00 sati. U sklopu programa u prizemlju zgrade članovi udruga Agacija predstavili su svoj rad i svoje proizvode, a udruga Biovrt svoje edukativne programe s ciljem očuvanja oprašivača.

U gornjem dijelu zgrade Scheier održala su se zanimljiva predavanja:

Željko Trupković, predsjednik udruge Agacija službeno je otvorio događaj i prezentirao ć rad udruge Agacija i objasnio zašto obilježavamo svjetski dan pčela.
 Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt održala je predavanje: Očuvajmo pčele i ostale oprašivače – 5 stvari koje svatko od nas može napraviti.

O predavanju: Znate li da su pčele zaslužne za 1/3 hrane koju jedemo? Da osim pčela medarica postoje i ostali brojni oprašivači, poput bumbara, leptira i ostalih vrsta pčela, poput solitarnih pčela? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u i uzgoju zdrave hrane, ali i u opstanku čovječanstva. Upoznajte dio tog živog svijeta oko nas i naučite kako mu svi mi možemo pomoći u opstanku. Predavačica Silvija Kolar-Fodor otkriti će 5 stvari koje svaki pojedinac može napraviti za očuvanje oprašivača i tako doprinijeti očuvanju bioraznolikosti za nas i za buduće generacije. Između ostalog, prezentirati će i kako napraviti hotel za solitarne pčele koje su odlični oprašivači u voćnjacima i povećavaju prinose.

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ i Priručnika za kreiranje školskih vrtova i provođenje biovrtlarskih aktivnosti, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, http://xn--ekomrea-ixb.org/, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Udruga pčelara Međimurske županije Agacija osnovana je u Domašincu 1981. godine i djeluje na području Međimurske županije preko povjerenika u sekcijama u mjestima i naseljima. Agacija je jedna od najvećih pčelarskih udruga u Republici Hrvatskoj, sa otprilike 200-tinjak članova. Cilj udruge je suradnja s Hrvatskim pčelarskim savezom te drugim srodnim organizacijama, kao i razvitak i unapređenje pčelarstva uz gospodarenje pašnim resursima na području Međimurske županije, pomoću okupljanja, aktiviranja i obrazovanja članova. Posebni naglasak stavlja se na očuvanje autohtone pasmine sive pčele (Apis melliferacarnica).

Željko Trupković

Agacija-Udruga pčelara Međimurske županije