Dan otvorenih vrata Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca i Kraljeva vrta – povodom Dana Međimurske županije

Dan otvorenih vrata Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca i popularnog Kraljeva vrta,  održati će se u utorak 24. travnja 2018., na nadnevak obilježavanja rođendana našeg najpoznatijeg međimurskog slikara prve polovice 20. stoljeća.

Kraljeva kuća, danas pretvorena u muzejsku zbirku, osim ambijentalnog autentičnog interijera, krije i njegov vlastiti atelier te galeriju slika, crteža i grafika. Sve to posjetitelji će moći razgledati spomenutog dana – od 9 do 19 sati – i k tome uživati u proljetnim čarima tajnovitog umjetnikova dvorišta, u kojem će biti pripremljeni slikarski pribori i štafelaji za one koji se žele iskušati u slikarskom imijeću. Manje školske grupe također su dobrodošle. Posjetitelji će usto imati priliku odslušati predavanje o životu i djelu Ladislava Kralja Međimurca koje će održati kustosica Tajana Vidović u dva termina: jedno predavanje u prijepodnevnim satima u 10,30 te jedno u poslijepodnevnom terminu u 16 sati.

Taj dan održavat će se i akcija uređenja Kraljeva vrta – djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec sadit će cvijeće i ukrasno grmlje prema projektu Biserke Vojnović, profesorice u Gospodarskoj školi Čakovec, a Bernarda Orehovec, naša poznata biodinamičarka, za to će se vrijeme pobrinuti o starim voćkama koje je posadio Ladislav Kralj Međimurec.

Proljeće je vrijeme sadnje i cvatnje, a ovom akcijom htjeli bismo oplemeniti vrt u rangu onoga što u postojećim okolnostima možemo učiniti s obzirom na to da za veći i obuhvatniji projekt revitalizacije nema sredstava.

(Zlatko Bacinger, foto: ilustracija)