Članovi Zavičajnog društva Međimuraca u Karlovcu “Pinklec” na Bogračfestu u Lendavi

Članovi Zavičajnog društva Međimuraca u Karlovcu “Pinklec” bili su u subotu na “Vinarium bogračfestu” u slovenskoj Lendavi, što je finacijski podupro Grad Karlovac.

Izlet je bio i lijep i zabavan, za pamćenje, ali i inspirativan, te pozivamo i Grad Karlovac i razne lovačke i slične udruge da pripremi ekipu za kuhanje bograča u sklopu našeg tradicionalnog projekta “Pinklecov vremeplov” (oko 27. listopada), kojeg nam ove godine financijski podupire Vodovod i kanalizacija.

Shvatili smo u Lendavi, u Prekmurju nedaleko Čakovca, da mladi nemaju puno saznanja o Karlovcu, ali studenti kažu da oni, kad su u Hrvatskoj “piju samo ‘karlovačko’ i hvale naše more. Ali stariji Lendavčani bolje poznaju Karlovac, Jože je u Karlovcu služio nekadašnju vojsku, voli Karlovac i pridružio nam se u blagovanju našeg bograča, gospodin Franc ima rodbinu u Karlovcu i uzeo je pregršt prospekata Karlovca, neki su radili u Karlovcu i vratili se u Lendavu, a uz glavnu je ulicu bilo dosta grupa koji su novu i prekrasnu shematsku kartu Karlovca razgledavali onako zajedno, jer se novi propagandni materijal Turističke zajednice Grada Karlovca pokazao odličnim. Zaista.

Naši lendavski domaćini za karlovačku manifestaciju Dane piva znaju, intrigira ih taj program, ali ne daju na prednost vinu, onako – pivoljupci-vinoljupci oko 0:100, čemu je šarmantno prkosila za svojim štandom jedna Ljubljančanka sa šeširićem s natpisom poznatog slovenskog pivskog brenda.

Od mnoštva pošalica koje će se pamtiti treba izdvojiti onu našeg kuhara Dubravka Kosovića da smo pod našim kotlićen jedini imali pravi “hrvatski oganj”, iako treba priznati da smo bili jedini iz Hrvatske, zbog čega je naš nastup zabilježila i Slovenska televizija RTVSLO.

Kuharska ekipa Jelena Mandić, Frane Kaleb i Kosović odradili su odličan posao, među 27 ekipa nadali smo se i nagradi, ali možda drugi put.

Pinkleci su jučer bili i na impresivnim vidikovcu, 53,5 metara visokom tornju Vinarium Lendava, sa kojeg se za lijepog vremena u 360 stupnjeva uokrug vide Austrija, Mađarska, Hrvatska i naravno Slovenija, što je jedno od najposječenijih turističkih odredišta u cijeloj Sloveniji. Šteta što je zbog magle izostao pravi užitak.

Bili smo i na “Međimurskom sejmu” u prostoru Hrvatskog kulturnog društva Lendava, na gostujućoj izložbi Muzeja Međimurja “Nikola Zrunski i čakovečki”.

Riječ je u biti o prostoru koje vodi predsjednik društva Đanino Kutnjak, koji je ujedno i predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, a lendavsko je Hrvatsko kulturno društvo baza djelovanja hrvatskih društava iz cijelog Pomurja, Radenaca, Murske sobote, Ljutomera i Gornje Radgonje, sa ukupno oko 250 članova (oko 50 aktivnih), te su u 16 godina postojanja neosporno učinili i stekli puno, od nekretnina, do umjetnina, povijesne građe, te imaju u centu Lendave prostor s dvorištem za održavanje raznih susreta, izložbi, prikaza običaja i druženja kroz rad folklorem tamburaške, novinarske sekcije i sekcije ručnih radova.

Njeguju oni tradicije svojih zavičaja u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji. Primjerice, u Lendavi će se u sklopu projekata kulturnog turizma postaviti spomenik hrvatskom plemenitašu Nikoli Šubiću Zrinskom, skulprora Marijana Mirta, zbog njegove zasluge što Lendava i ovaj kraj nikada nije potpala pod Otomansko carstvo.

Izložen je tu i spomenik Ljudevitu Gaju, hrvatskom književniku i jezikoslovcu (u glini izrađen, a čeka se izlijevanje u bronci i postavljanje u javi prostor), jer se po Gajevom imemu i danas zove latinični slovni sustav sa 25 slova, slovensko pismo gajica.

Vesna Horvat