Čajot ili meksički krastavac kod Saše Sovara raste i po drveću

Bogato je ove je godine  urodio čajot ili meksički krastavac kod Saše Sovara u Murskom Središću. Ima ga u tolikim količinama da ga Saša dijeli susjedima i prijateljima, a koristi ga za razne čušpajze te kao dodatak i prilog raznim jelima. Još ga zovu i pikač jer mu  je kora bodljikasta.

Dok je on još uvijek nekima nepoznanica Saša ga uzgaja već više godina jer je ukusan i dobar prilog jelima, a može se koristiti i kao prilog umjesto krumpira, tikvica.

Evo nekoliko kratkih informacija ovoj egzotičnoj, za naše krajeve, biljci.

U posljednje vrijeme na našim stolovima možemo pronaći egzotične povrtne vrste poput batata, čajota, kivana… U priobalnim vrtovima sada dozrijeva čajot – meksički krastavac ili zimska tikvica, koji je u naše krajeve stigao iz Srednje Amerike. Plod je ovalnog, kruškolikog ili okruglog oblika. U našem priobalju udomaćila se vrsta s bodljama, koja okusom podsjeća na tikvicu i na sličan se način koristi u jelima. Tako se od čajota mogu se raditi juhe, umaci i salate, može ga se pohati, dodavati u razna variva, može ga se puniti… Jedina mu je mana što ih mora oprezno čistiti zbog bodlji. No, u tu svrhu mogu poslužiti kuhinjske krpe ili rukavice.

Inače, čajot je poznat pod nazivima meksički krastavac, indijska tikvica, šajot… Uglavnom, to je biljka iz porodice cucurbitaceae (tikvica). Podrijetlom je s američkog kontinenta, a u našim krajevima pojavio se prije nekoliko desetljeća.

U prirodnom okolišu, dakle Srednjoj Americi čajot, koji raste kao puzavica može narasti i do 20 metara, ali za naše krajeve je realnije očekivati tri do pet metara, što opet znači da mu treba osigurati potporu. Najbolje mu odgovaraju horizontalni potpornji na oko dva metra visine, ali podnijet će i vertikalu. Dakle, čajot je idealan za pergolu – otvorenu sjenicu jer brzo izraste i radi lijepi hlad.

Plod čajota, koji spada u niskokalorično povrće, upotrebljava se kao tikvica. Dakle, sve što se može raditi s tikvicama, može se i s čajotom. Jestiv je i gomolj, no njegova priprema nije popularna. No, moguće ga je jesti poput krumpira i ostalog korjenastog povrća. Listovi čajota mogu se pripremiti poput špinata ili koristi za čaj.

Za one koji žele znati još nešto više:

https://g.co/kgs/FUYdNC

(tekst i foto: A. Jurak)