BICIKLOM NA POSAO – 10. VELJAČE JE MEĐUNARODNI DAN ZIMSKE VOŽNJE

Zagrebački biciklisti i zimi bicikliraju na posao, braneći svjetsko prvo mjesto

Inicijativa Winter bike to work day pokrenuta u Kanadi slavi ove godine peti rođendan, a Zagreb predano sudjeluje i pobjeđuje, već treću godinu za redom!

U petak, 10. veljače, na međunarodni Dan zimske vožnje biciklom na posao, stanovnici gradova diljem svijeta se “obvezuju” voziti biciklom na posao barem taj dan, bez obzira na vremenske prilike. Zagreb je 2015. i 2016. godine odnio pobjedu zahvaljujući najvećem broju prijava i značajnoj gužvi biciklista na ulicama, unatoč hladnoći, a ove je godine ponovno na vodećem mjestu!

wb2wd 4

Novost u ovogodišnjem natjecanju je posebno rangiranje sudjelovanja fakulteta, a Zagreb ni u tome ne zaostaje. Naime, među 25 najboljih nalazi se čak 5 fakulteta zagrebačkog sveučilišta što dokazuje da je bicikl kao prijevozno sredstvo sve popularniji. No, prijaviti se mogu svi građani, organizacije, fakulteti i škole u Hrvatskoj.

“Građani se mogu prijaviti na web stranici www.winterbiketoworkday.org ispunjavanjem kratke ankete i “obvezati” se da će barem u petak 10. veljače na posao, fakultet ili u školu ići biciklom”, rekao je Goran Lampelj iz Sindikata biciklista. Sindikat biciklista za taj dan najavljuje male poticajne akcije i poziva što veći broj građana na uključivanje. “U petak u jutarnjim satima na gradskim ulicama ćemo nagraditi hrabre zimske bicikliste Bio&bio poklonima i zahvaliti što voze i u zimskim uvjetima”, najavio je Lampelj, a akciju podržava i sustav javnih bicikala Nextbike.

wb2wd 3

Iz Sindikata biciklista pozivaju sve da im se priključe 10. veljače u vožnji bicikla bez obzira na vremenske prilike, ali i da što češće voze bicikl jer je to ekološki, jeftin i zdrav način kretanja gradom koji je inače zakrčen prometom od oko 400.000 motornih vozila.

Kontakt:

Goran Lampelj 0915836710

Jelena Šimunović 0922458071

wb2wd 2