BESPLATNE MALE KNJIŽNICE IZVRSNO FUNKCIONIRAJU

Otvorenje  Malih besplatnih knjižnica u  Murskom Središću  održano je na prvi dan Mjeseca hrvatske knjige, 15. 10. 2015.  Prvo je otvorena ona ispred vanjske učionice OŠ Mursko Središće, a zatim na gradskoj šetnici ispred lučice.

Male besplatne knjižnice su akcija i inicijativa OŠ Mursko Središće u suradnji s Gradom Mursko Središće i financirane sredstvima zaklade za lokalni razvoj ZAMAH.

To su knjižnice bez upisa i članarine u kojima se knjige mogu uzeti i vratiti u bilo koje doba dana ili noći. One se temelje na ideji razmjene knjiga koju širi svjetski pokret imenom littlefreelibrary.org.

Knjižnice su dosad svoj dom našle tek u 3 hrvatska grada i to u Vrbniku na otoku Krku, u Dubrovniku i Murskom Središću. Ovo su naše knjižnice i one imaju samo jedno pravilo: „Uzmi, čitaj, vrati, a slobodno prodaj i koju svoju knjigu.“ 

Ovih smo se dana na gradskoj šetnici uvjerili kako ove knjižnice dobro funkcioniraju pa se tako knjige vraćaju i uzimaju na zadovoljstvo školske djece koja su i najvjerniji korisnici.

(rt, foto rt)

IMG_1359