Aktivnosti međimurske policije usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti u prometu

Policijski službenici posebnu pozornost posvetit će prekršajima iz tzv. grupacije „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel)

Vidljivost pješaka i biciklista

Poneki neodgovorni pješaci i biciklisti ne poštuje zakonske propise zbog čega su teško vidljivi vozačima vozila. Uslijed takvog protupropisnog ponašanja ponekad se događaju prometne nesreće, nažalost s najtežim posljedicama, smrtnim stradavanjem.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

  • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
  • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Najteže prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda dogodila se prometna nesreća s najtragičnijom posljedicom. Vozač osobnog automobila naletio na pješakinju koja je neoprezno prelazila kolnik te je ona nažalost od zadobivenih ozljeda preminula u čakovečkoj bolnici.

Pješaci su definitivno jedni od najranijih sudionika u cestovnom prometu, što potvrđuje i činjenica da je u prometnim nesrećama na međimurskim prometnicama od početka ove godine smrtno stradalo pet osoba, od čega čak tri pješaka, jedan vozač osobnog automobila i jedan vozač teretnog automobila.

Vozače posebno upozoravamo da su se dužni pješačkom prijelazu približavati  sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno tako da mogu zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz.  Ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, vozač je dužan zaustaviti vozilo i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
Pješake upozoravamo da su dužni preko kolnika prelaziti preko obilježenih pješačkih prijelaza odnosno preko kolnika tamo gdje ih nema, pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjere da to mogu učiniti na siguran način.
Također je potrebno ponovno upozoriti vozače da u prvom redu, prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje, ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku), da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste.

Mladi vozači

Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem na području Republike Hrvatske, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima, ali i drugim odraslim osobama da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Vozači motocikla

Nastupanjem povoljnih vremenskih uvjeta očekuje se povećan broj vozača mopeda i motocikala, pa policija upućuje apel vozačima da poštuju prometne propise, posebno one koje se odnose na nepropisnu i neprilagođenu brzinu, nošenje zaštitne opreme, odnosno korištenje propisane homologirane zaštitne kacige.

Također ističemo važnost tehničke ispravnosti motocikla i mopeda te savjetujemo vozače da ne precjenjuju vlastite sposobnosti i podcjenjuju opasnosti koje ih čekaju na cesti.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Kako smo već ranije najavili, međimurska policija kontinuirano nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja. Policijski službenici u narednom razdoblju posebnu pozornost posvetit će prekršajima iz tzv. grupacije „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i na suzbijanje prekršaja vozača mopeda i motocikala. Naravno, pod posebnim nadzorom bit će i ponavljači teških prometnih prekršaja, „recidivisti“. Nadzor prometa vršit će se na većem broju lokacija diljem Međimurske županije, a u poduzimanje ovih aktivnosti uključit će se svi raspoloživi ljuski i tehnički resursi (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, stacionarni i mobilni uređaji za mjerenje brzine, motocikli, „presretači“ i dr.).

Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti te mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

1. Najava akcije „Alkohol“

 

U noći sa subote na nedjelju (21./22. ožujka 2020.) od 23 do 5 sati policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec provest će aktivnosti iz akcije „Alkohol”.

Akcija je usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji navedenih prometnih prekršaja.

2. Odluka o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko RH

 

Na sljedećim graničnim prijelazima dozvoljava se tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske, ukoliko ne postoji direktna veza između država u koje teretna vozila žele tranzitirati:

  • na granici između Republike Hrvatske i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj;
  • na granici između Republike Hrvatske i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica;
  • na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac te
  • na granici između Republike Hrvatske i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Sva teretna vozila koja tranzitiraju preko Hrvatske bit će čitavim putem pod pratnjom policijskih službenika.

Ravnateljstvo policije odredit će pravce kretanja, odmorišta za zaustavljanje i točenje goriva, a vozači teretnih vozila dužni su se pridržavati uputa policijskih službenika.

Odluka stupa na snagu od 19. ožujka i primjenjuje se 30 dana.

(PU međimurska, foto: ilustracija)