5. svibnja 1995. Njemački mediji pisali o Bljesku – Hrvati srušili lažni ‘mit o srpskom vojniku’ koji je Jugoslavija gradila u svijetu!

„Hrvatska je briljantnom pobjedom u zapadnoj Slavoniji učvrstila svoju međunarodnu poziciju i uništila velikosrpski mit o nepobjedivosti“, piše ugledni bonski dnevnik ‘General Anzeiger’ na dan, 5. svibnja 1995. godine.

Sjajna hrvatska pobjeda i sramotni bijeg cijelog 18. korpusa srpske vojske preko Save, nakon što su četiri godine sijali smrt u Zapadnoj Slavoniji u trokutu Pakrac-Novska-Nova Gradiška, bio je glavni motiv takvom pisanju njemačkog dnevnika.

Pažljivo građeni vojnički mit o srpskom vojniku i njegovoj nepobjedivosti uništen je kao balon od sapunice pred naletom tada Hrvatske vojske koja praktički od 1992. godine i oslobođenja Dubrovnika nanosi srpskoj vojsci goleme gubitke na svim bojištima.

Dok Nijemci vjerojatno nisu znali da je mit o nepobjedivosti srpske vojske građen na lažima i povijesnim krivotvorinama, upućeniji Hrvati su znali su da je taj mit pažljivo građen kao dio jugoslavenske i velikosrpske propagande u cilju porobljavanja i pokoravanja Hrvata.

Dvije vojne akcije Hrvatske vojske, Bljesak i Oluja, bili su najteži poraz u pažljivo građenoj mitomanskoj i lažiranoj vojnoj povijesti Srbije, punoj poraza i izgubljenih bitaka.

(Izvor: https://narod.hr/, foto: Screenshot)