30 godina od početka emitiranja MURAVIZIJE

MURAVIZIJA se pojavila u Murskom Središću 1991. godine i emitirala do 1993. godine. Bila je to prva privatna televizija u Međimurju i jedna od samo nekoliko koje su djelovale u Hrvatskoj. Sve je počelo kada je Vladimir Vuri nabavio mali odašiljač koji je pokrivao Mursko Središće i dio okolnih naselja. Ubrzo se oformila ekipa u kojoj je urednik bio Ivan Leček, voditeljice Tajana Rihtarec i Marija Leček. Reporterski dio posla obavljali su Ivan Novak i Ivan Goričanec, dok su Miljenko Fric i Vladimir Vuri bili zaduženi za tehniku i montažu. Kasnije im se pridružio i Dragan Toplek. Snimatelji su bili Vladimir Nemec, Rajko Tomanić i Miljenko Fric.

Emitirano je 37 emisija i to nedjeljom u 14 sati pa je Središće u to vrijeme bilo pusto i prazno! Snimila je Muravizija i nekoliko povijesnih događaja. Spomenimo samo „Europu bez granica“ i zaustavljanje tenkova JNA.

Bile su to ratne godine, počeci demokracije i privatizacije. Sve je to zabiliježeno na snimkama Muravizije.

Nekadašnji djelatnici ove televizije posjeduju sve emisije MURAVIZIJE na VHS kasetama. Spremni su ih donirati Gradskom muzeju čim se ovaj otvori, a do tada bi sve emisije trebalo digitalizirati.

Gradonačelnik Dražen Srpak oduševljen je ovom inicijativom koju je s velikom radošću prihvatio.

Na naslovnoj fotografiji neki će možda prepoznati gospodina Ivana Novaka kao reportera koji intervjuira gospodina Franju Sobočana, danas vlasnika poznate svjetske tvrtke “Sobočan”.

(R. Tomanić)