24. kolovoz Svjetski dan roda: Nakon “baby booma” lagani pad

Roda je prema narodnom vjerovanju snažan simbol rođenja. Saviju li pak rode gnijezdo u blizini vašeg doma prema narodnoj predaji znak je to velike sreće. Prirodoslovci, biolozi, ornitolozi i čuvari prirode u fokusu imaju sasvim druge pobude kad je na radnom stolu tema bijela roda. Interesira ih njihovo brojno stanje na određenom području, broj aktivnih gnijezda kao i broj mladih roda. Svjetski dan roda obilježava se 24. kolovoza s namjerom senzibiliziranja javnosti o potrebi očuvanja roda jer njihov broj opada zbog nestanka prirodnih staništa. Prigodno uz taj datum pogledajte u nastavku pregled ovogodišnjeg stanja bijelih roda u Međimurskoj županiji.

U Međimurju se 2020. godine dogodio “baby boom” mladih bijelih roda. Čak 56 mladih roda zabilježeno je te godine u međimurskim gnijezdima što je rekordan broj od 2011. godine od kad Javna ustanova Međimurska priroda kontinuirano prati populaciju bijelih roda.

 15 aktivnih gnijezda

 I ove je godine provedeno kartiranje gnijezda bijelih roda, a potom i prebrojavanje aktivnih gnijezda i broja mladih te njihovo označavanje prstenovanjem. Odradio ga je Boris Božić, stručna osoba ovlaštena za prstenovanje divljih ptica uz operativnu pomoć djelatnika Elektre Čakovec i hidraulične dizalice, a sve u organizaciji Javne ustanove Međimurska priroda.

U dokumentu “Rezultati prstenovanja bijele rode (Ciconia ciconia) na području Međimurske županije 2021. godine Božić ukazuje na pad broja gnijezda:

“Monitoring je proveden na čitavom teritoriju Međimurske županije te je 2021. godine evidentirano ukupno 28 gnijezda od kojih je 15 bilo aktivno (13 s mladima i 2 bez mladih). Ove godine prstenovano je u 12 od 15 gnijezda. Naime, gnijezdo u Donjem Vidovcu zbog svoje visine nije bilo pristupačno, a gnijezda u Dekanovcu i Draškovcu nisu imala mladih.

Ukupni uspjeh gniježđenja bijele rode na teritoriju Međimurske županije za 2021. godinu izračunat je prema metodologiji iz Schutz 1999. te je uspoređen s višegodišnjim prosjekom dobivenim iz prethodnih godina.

Broj gnijezda na području županije od 2011. do danas u laganom je padu. Ako detaljno razmotrimo dinamiku broja gnijezda vidi se da se broj gnijezda povećavao do 2015. godine kada je u 2016. pao za više od 30 %. Čimbenici koji su doveli do tog pada mogu biti razni međutim, podatak o broju gnijezda u kojima nije došlo do razmnožavanja upućuje da je dobar dio tih starih gnijezda duže vremena bio neaktivan.

Ove godine broj uspješnih parova manji je od višegodišnjeg, a broj parova bez ptića se povećao. Pad broja ptića primijećen je i u ostalim županijama u kojima se provodi program monitoringa bijele rode. Razlog tome je najvjerojatnije ispodprosječno hladan travanj i svibanj i natprosječno topli i suhi lipanj Upravo u tim mjesecima polažu se i inkubiraju jaja (travanj i svibanj) te othranjuju mladi (lipanj).”

izvor citata:

Božić B. (2021): Rezultati prstenovanja bijele rode (Ciconia ciconia) u Međimurskoj županiji 2021. godine. Milvus, obrt za savjetovanje u zaštiti prirode za JU Međimursku prirodu, Zagreb, broj str. 16.

Publikacija i videozapis

Koliko jaja rode najčešće iznesu? Vole li rode dugotrajnu kišu? Koliko dugo rode žive?…Odgovore na ova i druga pitanja o zanimljivom životu roda potražite u publikaciji  “Bijela roda” nakladnika Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode.  PDF publikacije preuzmite na poveznici:

https://www.medjimurska-priroda.info/2021/06/godina-bijele-rode/

U video na YouTube kanalu Međimurske prirode pogledajte filmić “Rode Međimurske županije” odnosno videozapis o tome kako izgleda rodino gnijezdo iz ptičje perspektive i kako  se prstenuju male rode u Međimurju.

VIDEO:

(Roberta Radović)