20 godina medijacije u Hrvatskoj!

Ove godine obilježava se 20 godina postojanja medijacije u Hrvatskoj. Hrvatska udruga za medijaciju (HUM) svo to vrijeme pomaže građanima da konflikte riješe u medijaciji u kojoj im treća nepristrana osoba pomaže doći do vlastitog rješenja. Dio aktivnosti Hrvatske udruge za medijaciju je i Tjedan medijacije, koji će se održati od 16. do 20. listopada 2023. na tri lokacije u Zagrebu, većina u HUM-u, Kneza Mislava 12, Zagreb.

Tijekom Tjedna medijacije održat će se okrugli stolovi, radionice i predavanja, a građani će se moći informirati o medijaciji i besplatno riješiti konflikte/sporove koji ih muče. Na Svjetski dan rješavanja sukoba (19. listopada 2023.) svečano ćemo obilježiti i 20 godina djelovanja HUM-a, a dodijelit će se i nagrade najzaslužnijim medijatorima i institucijama.

„Medijacija predstavlja sigurnu luku za teške razgovore, obnovu prekinute komunikacije, slušanje i razumijevanje te vraćanje odnosa na njegov početak. U medijaciji suradnja zamjenjuje suprotstavljanje, a međusobno nerazumijevanja se zamjenjuje dogovorom. Umjesto jedni druge, sudionici medijacije napadaju zajednički problem i zajedno uz pomoć medijatora pronalaze rješenje skrojeno po njihovoj mjeri.“ – tako medijaciju opisuje dr. sc. Srđan Šimac, predsjednik HUM-a.

U našem Centru za medijaciju u 90% medijacija u 2022. godini nagodba je sklopljena već na prvom sastanku. Medijacija je izvrstan alat za preveniranje, poboljšanje i rješavanje svih vrsta životnih i poslovnih problema na mnogo brži, ekonomičniji, jednostavniji i ugodniji način. Zato se u svom radu vodimo sloganom HUM-a: „Nema konflikta koji ne želi biti riješen“.

U nadi da ćete o ovoj temi izvijestiti javnost te nam tako pomoći osvijestiti građane o dobrobitima medijacije, srdačno Vas pozdravljamo.

PROGRAM U PDF-u:  Program Tjedna medijacije_2023.

dr. sc. Srđan Šimac, predsjednik Hrvatske udruge za medijaciju