18-godišnji DJ MATTIAS: Imao sam nastup pred 300 tisuća ljudi, a volim Forestland u Međimurju!

Razgovarala sam s mladim DJ-om pred kojim je u budućnosti velika karijera, a već  je nastupio na našem najvećem sjeverno-hrvatskom festivalu Forestlandu u Međimurju. MATTIAS je iz Maribora i nastupa po slovenskim klubovima, primjer je mladih ljudi koji su rano zavoljeli elektroničku glazbu. U nastavku nam otkriva kad se prvi put susreo s elektroničkom glazbom i svoje planove za budućnost.

Ukratko nam se predstavi

Zovem se Matias Osojnik i dolazim iz Maribora, Slovenija. Imam 18 godina i moj profesionalni hoby je DJ-stvo i produkcija. Moje umjetničko ime je MATTIAS. Imam veliku širinu glazbenih stilova, ali najomiljeniji koji puštam je dance glazba, glazba za festivale i isto house glazba, ali u ovaj komercijalni house još dodajem malo funka, nu disco i ritmove 80s.

Kada si se prvi put susreo s elektroničkom glazbom?

To je vrlo zanimljiva priča. Sve je počelo u osnovnoj školi, kada sam s prijateljima slušao jedan radio na kojem je bilo puno elektroničke i komercijalne glazbe. Na primjer tada je David Guetta bio jedan od najpopularnijih DJ-eva. Ovaj radio smo slušali svaki dan  i onda mi se ova glazba sve više i više sviđala i tako su počeli  moji snovi da postanem DJ.

Koliko vremena si posvećivao produkciji na samom početku?

Da budem iskren  kada sam počeo još nisam dobro znao rad producenta. Znači počeo sam kao DJ, čovjek koji pušta glazbu tuđih izvođača. Sada radim kao „profesionalni“ DJ malo više od jedne godine i u posljednjih 4 mjeseca  počeo sam s vlastitom produkcijom na svojoj glazbi koja će, nadam se, biti gotova krajem 2018. godine.

Gdje najčešće nastupaš i koji nastup ti se najviše urezao u pamćenje?

Najčešće nastupam u klubovima u Mariboru. Zovu  se ŠTUK, KMŠ, ROOSTER LENT, pored toga bio sam DJ na najvećem trgu u Sloveniji (9.000 m2), zove se TRG LEONA ŠTUKLJA. Isto bih spomenuo da sam bio DJ na godišnjem FESTIVALU LENT,  to je međunarodni festival koji posjeti više od 300.000 ljudi. Teško ću reći koji mi je najviše ostao u pamćenja jer dobro pamtim svaki od njih, ali kazao bih da ću zauvijek pamtiti moj prvi nastup. To je bilo u ŠTUKU gdje  je počela moja „profesionalna“ DJ karijera.

Kada slušaš mikseve ostalih kolega po čemu zaključuješ da li su dobri u svojem poslu?

Prvo uvijek izbor glazbe. Znači DJ mora da zna tko sluša njegovu glazbu/mix. Poslije, nakon izbora glazbe, vrlo je bitno kako se glazbe skupa povezuju, da kažem: “Treba da imaju neku crvenu nit“ (tako mi kažemo u Sloveniji), „And the last but not least“ je kako ih skupa mixa, znači mora biti bez „failova“ u samom mixu.

Koji je tvoj najveći uspjeh do sada?

Ja bih kazao da je to FORESTLAND i FESTIVAL LENT.

Treba li DJ biti i dobar promotor?

Da, ja mislim da je to vrlo bitno za početak karijere svakog DJ-a. Kada počinješ i još si neiskusan u tome, trebaš znati promovirati samoga sebe, ali to samo na početku jer kasnije ako radiš dobro, onda ti rad promotora ne treba više. Ja kažem da kada čovjek nešto radi sa srcem njegov rad  je dovoljna promocija.

(Ivana Radiković, foto: arhiva M.O.)