16. Međimurje open u orijentacijskom trčanju

Ovog  vikenda 29. i 30 . listopada 2022. Orijentacijski klub Međimurje održava svoje tradicionalno natjecanje u orijentacijskom trčanju. Ovo je već 16 izdanje natjecanja u orijentaciji čiji format se od početka sastoji od tri pojedinačne trke od kojih je jedna trka po šumama Gornjeg Međimurja i to u disciplini srednje staze dok su dvije u disciplini sprint koji se održavaju u urbanim sredinama. Tako se ove godine srednje staze trče u šumama oko Toplica Sveti Martin a sprintevi se održavaju u  Murskom Središću i Čakovcu.

Orijentacijsko trčanje se lagano razvija u dobro posječeni sport tako smo na prvom Međimurje openu ugostili stotinjak natjecatelja dok je ove godine nastup  prijavilo 180 natjecatelja u 20 jakosnih kategorija. Tako na ovogodišnjem natjecanju imamo natjecatelje od 8 do 75 godina iz Hrvatske i Mađarske.

Raspored  natjecanja: subota, Toplice Sveti Martin spočetkom u 11:00 sati na sportskim terenima toplica. Nedjelja: Mursko Središće s početkom u 10:00 sati na Šetalištu Svete Barbare, te završno natjecanje u Čakovcu s početkom u 15:00 sati na Trgu Republike.

Malo o orijentacijskom sportu: orijentacijsko trčanje je natjecanje gdje natjecatelj treba u što kraćem vremenu obići zadanu stazu uz pomoć karte i kompasa gdje put između kontrolnih točaka bira samo čitajući kartu. Naravno, staza je planirana tako da djeca imaju laganu stazu, jednostavnu za praćenje po linijskim detaljima, dok se za starije uzraste biraju dionice gdje se lako može pogriješiti i otići na krivu dionicu, koja tada rezultira gubljenjem vremena i naravno u konačnici dobrog plasmana.

Predsjednik Kluba

Vladimir Tkalec