Župan Posavec na otvorenju SP u ribolovu: “Međimurska županija možda je mala regija, ali je velika po organizacijama i potencijalima “

I dok se u 2.196 km udaljenoj Moskvi svečano otvaralo Svjetsko nogometno prvenstvo, u Međimurju je svečano otvoreno trostruko Svjetsko prvenstvo u ribolovu.  U organizaciji Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije, Međimurje je domaćin tri svjetska prvenstva koje imaju najveći odaziv ribolovaca u povijesti. 20. Svjetsko prvenstvo u ribolovu za invalide, 11. Svjetsko prvenstvo za veterane i 1. Svjetsko prvenstvo u kategoriji veterani – Masters u narednim danima održavat će se na lokacijama, „Stare Mure“ u Žabniku kod Svetog Martina na Muri, „Staroj“ Muri kod Podturna i „Ribnjaku“ Selnica.

Službenoj svečanosti otvaranja prisustvovalo je više od 350 natjecatelja iz 19 zemalja, od Mađarske i Slovenije preko Engleske, Finske i Portugala pa do Južne Afrike, sa svojih 40 ekipa. Ceremonija svečanog otvaranja koja je započela mimohodom svih ekipa, polaganjem zastava, himnom i prozivkom svih reprezentacija, održana je u središtu najsjevernijeg hrvatskog grada Murskog Središća. U ime domaćina, gradonačelnik  Dražen Srpak  svima je zaželio istinsku dobrodošlicu te istaknuo kako će ovoga tjedna Međimurje biti „svijet u malom“ te da se nada da će najljepše uspomene ponijeti upravo sa rijeke Mure.

Suorganizatori svečanog prvenstva načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, rekli su kako su izuzetno ponosni što mogu biti dijelom ovako povijesnog događaja za Međimurje te su svim natjecateljima poželjeli mnogo uspjeha i sreće u natjecanju, a da iz Međimurja ponesu najljepše uspomene. „Organizacija ovakvog natjecanja, broj ekipa i njihove pratnje, biti će doprinos međimurskom turizmu, gospodarstvu ali i promociji dok u nasljeđe domaćem stanovništvu ostaju uređene ribičke staze“.

Spomenuto natjecanje organizirano je uz nesebičnu podršku, i pod pokroviteljstvom, Međimurske županije.  Župan Matija Posavec, naglasio je kako je ribolov u ovoj županiji više od sporta te u sebi nosi potencijale turističke nadogradnje i oplemenjuje svakodnevnu ponudu. Ujedno se osvrnuo na domaćinstvo trostrukog prvenstva za koje su bile intenzivne pripreme u proteklih 6 mjeseci „Međimurska županija možda jest mala regija po veličini, ali smo definitivno velika regija po sposobnosti organizacije i potencijalima koje imamo, a jedna od potvrda su ribolovne staze dobile potvrdu od stručnjaka da su najljepše u Europi na što smo izuzetno ponosni“.

Predsjednik Saveza sportskih ribolovnih društava MŽ Zoran Pfeifer nije krio ponos i oduševljenje pozitivnim komentarima te zadovoljstvo organizacijom, osobito jer je ovo po drugi puta kako se Svjetsko prvenstvo organizira u Međimurju što znači da je i Svjetska federacija prepoznala potencijale i uvjete, ali i nagradila uspješnu organizaciju prije četiri godine.

Svoju podršku dali su i predsjednik hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza Vladimir Sever, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec,  potpredsjednik Međunarodne sportske Ribolovne Federacije Roland Mark, a dok će se tijekom dana pridružiti i predsjednik Međunarodne Ribolovne Federacije Claudio Matteoli.

Samu svečanost otvaranja svojim nastupom oplemenili su Gradski puhački orkestar Murskog Središća, Ženska vokalna skupina „Ftičice“ KUD-a Mura, mališani iz DV „Maslačak“ i mažoretkinje Grada Mursko Središće, dok su svečanu ceremoniju otvaranja pratile kamere europskih tv kuća i brojni građani.

UO za poslove župana

Morana Kiš