ŽNK MEĐIMURJE & Fútbol Más – Završen Spring Erasmus + projekt

U sklopu turnira Volim Nogomet 2023 završili smo Spring projekt kojeg smo u suradnji s Europskom unijom i Španjolskom organizacijom Fútbol Más  iz Španjolske sprovodili posljednje dvije godine.

Projekt SPRING okuplja različite organizacije aktivne u području sporta radi postizanja određenih ciljeva vezanih uz socio-emocionalnu sferu. Ukratko, srž projekta činio je proces treninga i metodološki transfer, usmjeren od strane organizacije Fútbol Más do ŽNK Međimurje Čakovec. Ovaj proces prijenosa znanja temeljio se na teoriji Sport for Development, s kojom Fútbol Más ima dugo i priznato iskustvo rada. Stoga su ciljevi projekta SPRING bili usklađeni s metodologijom sporta za razvoj i sastoje se, između ostalog, u promicanju razvoja socio-emocionalnih vještina kroz nogomet kod djece i mladih u stvaranju sigurnih i zaštićenih prostora za sportske aktivnosti, stvaranju okruženja bez diskriminacije i poticanju kohezije zajednice.

U sklopu projekta odradili smo mnoge aktivnosti, a završili smo ga na najljepši mogući način. Prije svake utakmice na turniru djevojke obiju ekipa zajedno s trenerima i sucima formirale su “Circle of Honor”, tj. krug poštovanja. Formirani krug na centru igrališta predstavljao je poštovanje prema igračicama suparničke ekipe bez obzira kojim rezultatom završi utakmica, jer prijateljstvo, poštovanje i međusobno druženje su ispred sportskog rezultata.

Kao partner ovog projekta željeli bi ovu praksu i vrijednosti prenositi i dalje, svjesni da i mi sami ponekad zaboravimo da su neke stvari ipak važnije od rezultata.

Hrvoje Goričanec