ZAPOČELO NATJECANJE „PJEŠKE ILI BICIKLOM NA POSAO“ – UKLJUČITE SE I SAČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE!

 

Uključite se i ove godine u projekt «Pješke ili biciklom na posao» te tako unaprijedite i sačuvajte svoje zdravlje

Danas postoje neoborivi dokazi da cjeloživotna, svakodnevna tjelesna aktivnost unapređuje i štiti fizičko, psihičko i socijalno zdravlje kako pojedinaca, tako i cijele zajednice, povećava funkcionalnu sposobnost starijih osoba i radnu produktivnost aktivnog stanovništva, te smanjuje stope bolovanja i potrošnju u zdravstvu. No, unatoč tome, više od 60% svjetske populacije ne dostiže potrebnu dnevnu razinu zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti.

Naime, prema najnovijem istraživanju Europske komisije (Special Eurobarometer 412, Sport and physical activity Report, 2014), 42% ispitanika (starijih od 15 godina) iz Hrvatske rijetko ili uopće ne vježba niti nije uključeno u sport, odnosno, u bilo koji drugi oblik tjelesne aktivnosti (vožnja biciklom, ples, pješaćenje, rad u vrtu i dr.).

Stoga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije kroz svoje aktivnosti, programe i projekte, širi spoznaje o povezanosti tjelesne aktivnosti i zdravlja, radne produktivnosti te ukupne kvalitete života.

Projekt „Pješke ili biciklom na posao“ smo od 2012. godine uklopili u najveći paneuropski društveni događaj tjelesne aktivnosti i sporta – Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week). Ovaj Tjedan u Europi se održava u periodu od 07.-30. rujna 2015. te se očekuje najmanje milijun sudionika uključenih u njene aktivnosti. U Hrvatskoj, najveći broj aktivnosti će se održati od 21. do 27. rujna kada se očekuje stotine aktivnosti u desetke hrvatskih gradova uz uključivanje  tisuće aktivnih sudionika.

U Međimurskoj županiji ćemo uz pomoć brojnih partnera i ove godine organizirati različite aktivnosti uoči (flash mob –  – 13.09.2015. godine) i tijekom Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (od 21.09.2014.-27.09.2015.), a ovdje istićemo samo velike događaje:

  • Paneuropski flash mob – FlashMOVE – 09.2015. godine u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću će više od 400 sudionika izvoditi plesne korake na remiks Beethovenove Ode radosti. Cilj je proslava radosti koju pruža kretanje te najava najvećeg društvenog događaja u Europi – Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week).
  • Veliki Sportsko-rekreativni događaj „Vratimo sport i igru na ulice i u parkove“ – 26.09.2015. godine u Čakovcu
  • Festival Nordijskog hodanja i druge sportsko-rekreativne aktivnosti u sklopu obilježavanja Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week 2015.) u gradu Prelogu-27.09.2015. godine

Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week) je otvorena platforma za sve koji su zainteresirani poticati društvo na tjelesnu aktivnost.

Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week) i kampanja Krećimo se sada (NowWeMOVE) je koordinirana od Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) u suradnji s Europskom biciklističkom federacijom (ECF). Europska unija je financijski pokrovitelj. Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week) podržava Be CROactive u sklopu Europskog tjedna sporta – #BeActive. Za više informacija o Kampanji ili Tjednu, molimo posjetite http://croatia.moveweek.eu/.

Projekt „Pješke ili biciklom na posao“:

Sa željom da u domeni transporta povećamo broj aktivnih osoba, u suradnji s Gradskim bazenima Čakovec već osmu godinu organiziramo natjecanje namijenjeno zaposlenicima koji u tri tjedna natjecanja, od 07.09.-27.09.2015. godine, trebaju u svakom tjednu barem 3 dana pješačiti ili putovati biciklom na posao i s posla. Uključiti se mogu osobe s prebivalištem u Međimurskoj županiji kojima je udaljenost do posla 1 kilometar ili više.  Sudionici tijekom akcije bilježe broj prijeđenih kilometara te po završetku akcije prijavljuju rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Pristupnice s prijavom rezultata mogu se podići u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u ambulantama obiteljske medicine  te u ljekarnama, a možete ih skinuti i s naše web stranice- www.zzjz-ck.hr .

Nije se potrebno prijaviti na početku akcije, već će prijava rezultata započeti sa završetkom akcije, odnosno u petak 25.09.2015., a trajat će do 01.10.2015. godine. Prijave će se moći poslati poštom, a bit će omogućena i on line prijava na našoj web stranici (molimo da se ne vrši dvostruka prijava).

Sudionici natjecanja koji zadovolje sve kriterije za prijavu (imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, barem 3 dana u svakom tjednu su pješačili ili vozili bicikl na posao i/ili s posla, udaljenost do posla im je 1km ili više, prijeđeno najmanje 20 km tijekom cijele akcije), te pošalju prijavu u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, ulaze u ždrijeb za izbor nagrada (zasebno u kategoriji pješaka i biciklista).

 

Ove godine uključujemo i novu kategoriju – prijava ustanova/tvrtki. Prijaviti se može tvrtka/ustanova iz koje se nekoliko zaposlenika prijavilo na natjecanje „Pješke ili biciklom na posao” u pojedinačnoj kategoriji. Poželjno je da tvrtka na bilo koji način potakne/stimulira svoje zaposlenike da tijekom trajanja akcije u svrhu transporta koriste bicikl, odnosno da pješaće. Tvrtke i ustanove trebaju također popuniti prijavnicu.

 

Izvlačenje dobitnika izvršit će komisija nakon završetka prijave, a o datumu dodjele nagrada sretnim dobitnicima ćemo Vas pravovremeno informirati.

Prva nagrada u pojedinačnoj kategoriji biciklista i pješaka je bicikl, druga je biciklistička kaciga, a treća aparat za mjerenje broja koraka – pedometar. Za sve prijavljene osobe koje ispune pravila natječaja osigurane su jednodnevne karte za gradske bazene u Čakovcu, a za 10-tak sudionika sigurnosna oprema za pješake i bicikliste (reflektirajuća traka i prsluk, svjetlo za bicikl).

U kategoriji prijavljenih tvrtki dodijelit ćemo samo jednu nagradu tvrtki koja bude izvućena ždrijebom. Nagrada uključuje predavanje i radionicu na temu „Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila“ te „Važnost redovite tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane za dug i kvalitetan život” koje će djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije organizirati za zaposlenike izvućene tvrtke koji su sudjelovali u natjecanju.  Radionice će uključivati analizu sastava tjelesne mase (na aparatu koji putem tetrapolarnih elektroda bioelektričnom impedancom procjenjuje brojne parametre), mjerenje krvnog taka, kolesterola, triglicerida i šećera u kapilarnoj krvi, procjenu stupnja uhranjenosti, procjenu kardiovaskularnog rizika uz individualne savjete liječnika i drugih zdr. djelatnika.

Nagrade su osigurali Komet d.o.o. Prelog, Trgovina Mihalec «Beciklin» Prelog i Čakovec, Ljekarna Čakovec, Gradski bazeni Čakovec, Općina Belica, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Do sada je tijekom 7 natjecanja (u sedam godina), u projektu „Pješke ili biciklom na posao”, sudjelovala 761 osoba (251 muškarac i 510 žena) koje su tijekom tih akcija prošle gotovo 110.000 kilometara.

Tako smo spriječili da 18.410 kilograma ugljičnog dioksida uđe u našu atmosferu. Naime, prilikom vožnje automobilom, za svaki kilometar vožnje, u okolinu se emitira 170 grama CO2.

 

Stoga pozivamo I Vas da se i ove godine uključite u natječaj te budete primjer drugima!

Premda se radi o vrijednim nagradama, ne smijemo zaboraviti da je najvrijednije to što uz više kretanja čuvamo i unapređujemo različite aspekte svog zdravlja (fizičko, psihičko, socijalno, duhovno, emocionalno), a istovremeno čuvamo okoliš od onečišćenja ispušnim plinovima te smanjujemo gužvu i nervozu sudionika prometa.

Zahvaljujemo Vam na suradnji,

S poštovanjem,

Rukovoditeljica Djelatnosti za                                               Ravnateljica Zavoda

javno zdravstvo

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                                    prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.