Vincekov pohod u Svetom Martinu na Muri u prilagođenom izdanju

Nažalost tradicionalnog pohoda na svetomartinski Venec breg ove godine neće biti zbog epidemioloških mjera i odluka o ograničavanju javnih okupljanja, ali svetomartinska Turistička zajednica donosi popis vinogradara i ugostiteljskih objekata koje je moguće posjetiti u tom terminu, a koji će nuditi degustaciju lokalnih proizvoda te toplo-hladne vinske okrijepe prilagođene blagdanu svetog Vinceka.

Vincekov pohod biti će otvorenog tipa, pa tako posjetiteljima Svetog Martina na Muri savjetujemo da vikend 21.01.-23.01.2022. iskoriste na način da propješaće rutu dugu 11,5 km i posjete neki od navedenih objekata:

START: Terme Sveti Martin – Pub Potkova – Izletište Vinska kuća Hažić – Izletište Goričanec – Terme Sveti Martin (koncert grupe Kumovi) u 21:00 sati

Budući da se za Vincekovo u vinograde i brege ide po svakom vremenu, mi ćemo tu tradiciju zadržati , ali ćemo zbog epidemioloških mjera organizaciju Vincekovog pohoda prilagoditi i održati je virtualno uz ceremoniju i poštivanje narodnog običaja na način da na dan svetog Vinka, vinogradari pođu u vinograd tek da odrežu dvije, tri rozge s tri pupa. Potom ih stave na prozor u pehar s vodom i ostave vremenu. Kad loza potjera pupove, vidjet će se hoće li godina biti rodna..

Svjesni smo da to nije Vincekov pohod na kakav smo navikli, Vincek na kojem na svakom brdu odzvanja glazba, na kojem se šire zagrljaji, susreću stara i sklapaju nova prijateljstva, ali vjerujemo  da ćete razumjeti ozbiljnost epidemiološke situacije i naših organizacijskih promjena koje do posljednjeg trenutka moramo prilagođavati.

Zahvaljujemo na razumijevanju s nadom da će slijedeće godine Vincekov pohod biti u starom izdanju.

David Novinščak, mag. oec.
TZ Sveti Martin na Muri