VATERPOLO SVJETSKI KUP Druga pobjeda Barakuda!

U 2. kolu kvalifikacijske A skupine World Aquatics turnira Svjetskog kupa u Zagrebu, Hrvatska je ostvarila i drugu pobjedu. Barakude su svladale Francusku 12:7 (3:3, 4:1, 3:1, 2:2).

Uvjerljivo, čisto, glatko i zasluženo. Sa stalnim vodstvom naše momčadi i punom kontrolom utakmice. Samo je u dva navrata Francuska uspjela poravnati (2:2 i 3:3). U biti, samo je jednu četvrtinu Francuska bila ravnopravna našoj momčadi. Daleko od toga da su Francuzi loši. Ne, dapače, ima u toj reprezentaciji i zanimljivih igrača. U konačnici to i jest momčad koja može biti opasna ako joj to suparnik dopusti. Tu i dolazimo do “ključa” ove utakmice. Hrvatska nije dopustila Francuskoj iskazati ono što može ili zna.

Barakude su odigrale za nijansu možda i još bolju, ljepšu utakmicu nego protiv SAD u srijedu navečer, a presudna je bila druga četvrtina koju je Hrvatska dobila 4:1.

Nakon pogodaka Burića i Fatovića s lijevog vanjskog za 5:3, pa kratkotrajnog smanjenja gostiju (Khasz – 5:4), slijedio je trenutak odluke vjerojatno. Iako, daleko od toga da Barakude ne bi slavile u svakom slučaju. Naime, minutu i pol prije poluvremena, Biljaka je na vratnici odlično dočekao asist za gol, s igračem više, za 6:4. Međutim, Duje Živković koji igra pod francuskom kapicom nakon gola potapa, nesportski reagira prema Biljaki, zasluženo biva isključen s pravom zamjene, čime je Francuska ostala na minus 2 gola i minus 1 igrač u rotaciji. Do kraja ove dionice još je Žuvela u svom stilu proparao francusku mrežu za 7:4. Tu se već sasvim jasno nazirao kraj Francuske.

U trećoj dionici samo potvrda toga – Bukić, Vrlić lijepom šraubom i Marinić Kragić za 10:5 (gol za Francuze je postigao Bouet) nakon tri četvrtine. Gotova priča.

Za igrača utakmice je izabran Matias Biljaka.

IZJAVE

Ivica Tucak, izbornik reprezentacije:

– Zadovoljan sam kako smo odigrali. Mislim da smo dominirali u svakom pogledu, u svakom dijelu vaterpolske igre. Možda se ponavljam, ali rezultat mi na ovom turniru ne znači ništa, ali mi znači to kako igramo, a igramo dobro. Homogeni smo, djelujemo kao ozbiljna reprezentacija i to je ono što ja tražim, što igrači pokazuju u vodi.

Luka Bukić:

– Fizički naporna utakmica u kojoj smo se mi uspjeli odvojiti u drugoj i trećoj četvrtini, te održati prednost mirno do kraja. Francuska je ozbiljna momčad, oni se predaju i igraju vrlo dobro. Nije se lako baš odvojiti od njih, ali mi smo eto to uspjeli relativno rano. Međutim, to je stvarno dobra momčad, dižu se i nije više lagano igrati protiv njih

Loren Fatović:

– S prve dvije utakmice možemo sigurno biti zadovoljni. Čak s ovom protiv Francuske i više. Protiv Amerikanaca smo se još malo ‘hvatali’, a sad se vidi da je i još malo bolje. Nadam se da će iz utakmice u utakmicu i biti sve bolje.

U drugoj utakmici 2. kola zagrebačkog turnira, SAD su pobijedile Japan 13:11 (5:3, 4:2, 2:3, 2:3).

Poredak nakon 2. kola: Hrvatska 6 (2), Italija 3 (1), Mađarska 3 (1), SAD 3 (2), Francuska 0 (2) i Japan 0 (2).

Jelača dobio Australce

U Podgorici je odigrano 2. kolo B skupine kvalifikacija Svjetskog kupa, a za lagano iznenađenje se pobrinula Gruzija.

Rezultati: Crna Gora – Španjolska 6:10 i Gruzija – Australija 13:12 (Jelača 3 za pobjednika).

Poredak: Španjolska 6 (2), Crna Gora 3 (2), Srbija 3 (1), Gruzija 3 (2), Australija 0 (2) i Grčka 0 (1).

(HVSA, foto:Petra Bukić)