USPJEŠNA GODINA ZA PLANINARE BUNDEKA

Međunarodnim pohodom prijateljstva zaključujemo još jednu uspješnu planinarsku godinu

Raznolikim aktivnostima, tradicionalnim pohodima i  pohodima primjerenima za svaku dob održavamo brojnost svojih članova i kvalitetu rada Društva.

 

Naše društvo djeluje već 17 godina i iz godine u godinu pokušavamo biti što kvalitetniji. Relativno smo brojno društvo, okupljamo oko 260 članova svih dobnih skupina pa  se tako i naše aktivnosti trebaju temeljiti na raznolikosti i sveobuhvatnosti  kako bi si svaki član pronašao nešto interesantno za sebe.

bun 2

bun 3

bun 34

Svaka nova godina započinje nam intenzivnom organizacijom Vincekovog pohoda te svu energije ulažemo u to. I u 2014. godini imali smo vrlo masovan 16. Vincekov pohod na kojem je sudjelovalo oko 2800 planinara.

bun 3a

bun 4

bun 5

Za svoje smo brojne članove  organizirali 30-ak pohoda i tura po hrvatskim, slovenskim i austrijskim planinama.  Za prvomajske blagdane zajedno s planinarima iz Lendave proveli smo pet dana na Visu i prošli ga uzduž i poprijeko. To je bio ovogodišnji izlet godine. Nažalost, vrijeme vikendima u 7. I 8. mj. nije baš bilo naklonjeno pa smo vrlo zahtjevne ture po slovenskim Alpama morali otkazati. Ipak, ostali su nezaboravni  pohodi  u slovenske planine: Pecu, Raduhu, Mrzlicu,  Sorišku planinu, Smrekovec; pohodi  po austrijskim Alpama: Zirbitzkogel, Gartherkofel, izvor Mure i Weiseck;  pohodi u hrvatske planine: Zarin, Risnjak, Ivanščica, Sljeme…

bun 6

bun 7

bun 8

bun 9

bun 10

bun 11

Ove je godine 30-ak planinara pohodilo i najviši vrh Madžarske- Kekes, a izlet se dopunio  razgledom Budimpešte.  U jesen smo  odradili i tradicionalni noćni pohod na Ivanščicu koji je osobito zanimljiv i izazovan za mlađu populaciju. Nastavili smo s organizacijom Martinjskog pohoda po stazama MPP, a od zimskih aktivnosti još nas čeka organizacija mnogih predavanja, prezentacija te sudjelovanje na tradicionalnom Pohodu prijateljstva  kojeg svake godine organizira jedno od triju društava- iz Lendave, Lentija  ili naše društvo. Ove smo godine na pohodu kod susjeda u Lendavi 26.12.

bun 12

bun 13

bun 14

bun 15

Jedno smo od rijetkih društava koje svoju podružnicu ima u Čakovcu, to su „Lončeki“ , članovi koji su se ove godine  aktivirali u radu s najmlađom populacijom te su s DV ivanovec  odradili izuzetan projekt uz pomoć kojeg su vrtićance- najmlađe planinare „Štamperleke“  i njihove roditelje vodili po gotovo svim okolnim planinama i brdima.

Mnogi naši planinari odlaze u planine i mimo društvenog plana. Tako su neki bili u švicarskim i francuskim alpama, a šestero je naših članova bilo i na Himalaji u Nepalu te očekujemo da će prezentirati svoje ture na nekom od susreta.

bun 16

bun 17

bun 18

bun 19

Uz organizaicju izleta i tura članovi društva uključili su se u kuhanje kotlića te na taj način prezentirali svoje društvo. Na Planinarskim kotlićima na Ravnoj gori osvojili smo treće mjesto. Odlična suradnja s planinarima iz Lendave rezultirala je zajedničkim kotlićem na tradicionalnom Bogračfestu u Lendavi, a također i na Gradskim kotlićima u sklopu Ljeta uz Muru. Suradnja naših društava na ponos je  i našim krovnim organizacijama pa je naš zajednički rad prezentiran na ovogodišnjoj izložbi o suradnji hrvatskih i slovenskih društava  u Planinskom muzeju u Mojstrani.

bun 20

bun 21

bun 22

bun 23

bun 24

Možemo se pohvaliti  najbrojnijom sekcijom vodiča na  ovom području, imamo čak 12 vodiča što je dokaz da ulažemo na kvalitetu svoga rada, osobito za vođenje planinara po planinama. Oni odlaze na redovita doškolovanja  i tako svoje znanje i iskustvo  dograđuju.

Trenutno smo u izradi plana aktivnosti za iduću godinu u kojem nam je od presudne važnosti uključiti što više osnovnoškolske populacije, pripremamo se za 17. Vincekov pohod, šaljemo pozivnice i čestitke društvima te radimo plan zimskih prezentacija i predavanja. Pripremamo se i za Božićni sajam na kojem ćemo javnosti prezentirati svoj rad i izložiti rukotvorine vrijednih kreativnih članova Društva.  Posla je puno ako želimo  biti konkurentni.

bun 25

bun 26

bun 27

bun 28

I iduće će godine biti mnogo zanimljivih pohoda, predivnih izleta za svaku dob,  raznoraznih aktivnosti , a u suradnji s HGSS-a stanicom Čakovec  pripremit ćemo predavanja prve pomoći za svoje članove u sklopu planinarske škole. Mislim da si svatko može pronaći nešto za sebe, nešto u čemu je dobar i što voli.

Važno je da počinjemo misliti na svoje zdravlje i napravimo nešto korisno za sebe.

bun 29

bun 30

Iskoristila bih priliku i pozvala sve ljude dobre volje, one koji imaju imalo kondicije  da se priduže našem 17. Vincekovom pohodu koji će se održati u nedjelju 18. siječnja 2015. Dobrodošli!

Više o našim aktivnostima možete pročitati na web stranici: www.bundek.hr   ili na Facebooku.

Evo i naše čestitke!!!

„Kao da iz neba sjetna glazba sniježi.

Zima svojim mirom uspavana leži.

Zašutjele staze, opustjeli puti,

Pod okovom leda planinski su skuti!“

 

Neka Vas 2015. godina ispuni mnogim

planinarskim doživljajima, vodi sigurnim 

stazama, a  nadasve nek˙Vam bude,

vedra, puna zdravlja, mira i zadovoljstva!

 

SRETAN BOŽIĆ I NOVA 2015. GODINA!

 PD „Bundek“ Mursko Središće

(S.V.)

bun 31

bun 32

bun 33