Uspjeh karatista Globusa na Svjetskom kupu mladih

Aida Trstenjak prvakinja Svjetskog kupa, Leona Gulija i Nikola Topličanec brončani

Međimurski, ali i hrvatski karate pamtit će prošli tjedan i natjecanje Svjetskog kupa i Svjetske lige mladih u Umagu. Od četvrtka do nedjelje više od 3200 natjecatelja iz 80 država svijeta nastupilo je na jednom od najjačih karate natjecanja za mlade karatiste. Za reprezentaciju Hrvatske nastupili su i članovi Karate kluba Globus Čakovec-Mala Subotica. Izvanredan uspjeh postigla je naša Aida Trstenjak osvojivši zlato u konkurenciji U12 -30kg. Aida je u pretkolu pobijedila predstavnicu Rumunjske sa 8:0, zatim Italije 2:0, Češke 5:0 (preglasavanjem) i u finalu potvrđuje nadmoć i osvaja zlato sa sigurnih 3:0. Još je impresivniji podatak da je bez izgubljenog boda prošla kroz čitavo natjecanje. Treba napomenuti da je Aidino zlato jedno od ukupno dva koje je Hrvatska osvojila na najjačem natjecanju Svjetske karate federacije za mlade natjecatelje. Govoreći o svom uspjehu Aida je kazala kako je imala dobar osjećaj nakon otvaranja i visokog slavlja protiv Rumunjke. „Ta pobjeda od 8:0 dala mi je samopouzdanja da mogu otići daleko. Svo ono naporno treniranje, svi brojni treninzi i znojenje u dvorani došlo je na naplatu. Sada mi se vratilo sve ono uloženo u brojnim satima na tatamiju“ poručila je Trstenjak i dodala kako se joj karate dopao od malih nogu, a trenira ga već pet godina.

Inače, Globus jedini klub iz Hrvatske čiji su natjecatelji za reprezentaciju osvojili tri medalje. Uz Aidino zlato, na konto Globusa stigle su i dvije bronce. Leona Gulija i Nikola Topličanec osvojili su brončane medalje u kategorijama U14 +47kg i U14 -40kg. Trener Dejan Slukić kazao je kako je i ovaj sjajan rezultat čak mogao biti i bolji. „Nažalost nismo imali sportske i sudačke sreće odlučujućim kvalifikacijskim mečevima, ali smo to nadoknadili kroz repasaž gdje su oboje dali svoj maksimum i dostojno prezentirali hrvatski grb na kimonu“ poručio je ponosni Slukić. Gulija je nakon odličnih mečeva i pobjeda protiv predstavnica Njemačke, Cipra i Italije u finalu svojeg poola protiv predstavnice BIH izgubila nakon pogrešne odluke suca koji joj u samom finišu meča dodjeljuje krivu kaznu i oduzimaju vodstvo te dvoboj završava neriješeno. Nakon sudačkog preglasavanja Leona je izvukla deblji kraj, a u repasažu sigurnim nastupom pobjeđuje protivnice iz Poljske i Italije te osvaja broncu zlatnog sjaja.

Topličanec pak je nadvisio predstavnike Australije i Ukrajine, ali u četvrtfinalu protiv vršnjaka iz Makedonije kod vodstva u zadnjoj sekundi meča je nesmotreno nagazio liniju, izgubio prednost i nakon neriješenog rezultata, nažalost, također je izgubio sudačkim preglasavanjem 3:2. Nakon toga Nikola je u repasažu  doslovce naredao protivnike iz Ukrajine, BIH, Mađarske i još jednog iz Mađarske u meču za broncu.

Laura Strahija u kategoriji -40 kg s obzirom na to da je imala zdravstvenih poteškoća na dan natjecanja, osvojila odlično 7. mjesto. Za reprezentaciju Hrvatske iz KK Globus Čakovec-Mala Subotica nastupili su još Ema Marčec, Sara Novak, Ana Filipović, Sven Strahija, Lovro Farkaš, Kristian Topličanec, Timo Vlahek i Josip Slukić. Svi su odradili odlične mečeve i osvojili bodove za Svjetsku ligu, ali nažalost u ogromnoj i najjačoj svjetskoj konkurenciji manjkalo im je malo sportske sreće da se domognu mečeva za medalje. Naše natjecatelje pratili su treneri Dejan Slukić i Mladen Vizinger, a našim sucima Tomislavu Magdaleniću i Berislavu Maksimoviću ukazano je povjerenje da budu pomoćni suci na najvećem i najmasovnijem natjecanju Svjetske karate federacije.

(Miljenko Dovečer, priopćenje, foto : KK Globus)