Ude protiv Srbića i Seligmana na novoj CRO-GYM ligi od ove subote

Hrvatski gimnastički savez od subote, 29. kolovoza (11:00 sati), u Sokol Centru Osijek kreće s novim formatom natjecanja. U trenucima kada je zbog svjetske pandemije COVID-19 cijeli sport stao, a hrvatski gimnastičari već mjesecima nemaju niti jednog natjecanja, Tehnički odbor muške sportske gimnastike HGS- a osmislio je CRO-GYM ligu kako bi seniorskim i juniorskim reprezentativcima vratio izgubljenog natjecateljskog ritma.

– Na žalost, ova situacija s virusom dečke je natjerala da su u dvorani, ali bez natjecanja. Zato je Tehnički odbor odlučio da moramo pokrenuti ligaški sustav natjecanja. Od subote startamo s prvim krugom od tri natjecanja. Ako se ona pokažu kao dobitna kombinacija, ako dečki požele još natjecanja, pokušat ćemo im osigurati još jedan krug i tako ih dodatno motivirati. Format smo pokušali napraviti zanimljivijim tako da će se primjerice Tin Srbić na preči boriti protiv Filipa Udea i Roberta Seligmana na konju s hvataljkama ili pak Aurela Benovića na parteru. Našli smo model kojim možemo njihove ocjene mjeriti na različitim spravama, ali u istoj vrijednosti – objašnjava Mario Vukoja, dopredsjednik HGS-a i član Tehničkog odbora sportske gimnastike Saveza.

Nakon Osijeka, CRO-GYM liga seli 5. rujna u NGC Aton u Nedelišću, a potom 17. listopada u SC Lučko u Zagrebu.

– Na svakom natjecanju vježbači imaju podij trening, izvlačenje startnih brojeva, sve vježbe sudi 11 najboljih hrvatskih sudaca… Najbolji vježbač dobiva 30 bodova, drugi 25, treći 20 i tako do 6. mjesta. Imamo prijavljeno 20-ak seniora za Osijek, što je sjajna brojka koja pokazuje da su se svi zaželjeli natjecanja. Nakon 3 natjecanja zbrajaju se bodovi i proglašava ukupni pobjednik. Što se tiče epidemiološke situacije, mislim da se mi kao Savez držimo i više od propisanih preporuka HZJZ i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nakon svakog treninga dvorana se dezinficira, provjetrava, mjeri se temperatura svim sudionicima, svima su osigurane zaštitne maske, dezinficijensi…

Najbolji hrvatski reprezentativci i dalje se nadaju da će im CRO-GYM liga biti priprema za Europsko prvenstvo koje je unatoč epidemiološkoj situaciji i dalje u kalendaru i u Bakuu bi se trebalo održati u prosincu. Mario Vukoja je član Tehničkog odbora Europske gimnastičke federacije. Ima li nekih novosti na ovu temu?

– Mi kao struka Europske federacije želimo da se to EP održi. Imati ćemo sutra telefonsku konferenciju gdje ćemo razmatrati trenutnu situaciju, a konačna odluka će biti 28. rujna. Na žalost, situacija je toliko nepredvidljiva da ne znamo hoće li sve eskalirati ili se primiriti. Europska federacija zato i odugovlači s konačnom odlukom, iako je Azerbajdžan spreman za organizaciju natjecanja. Epidemiološka situacija odlučiti će na kraju hoće li EP-a biti ili ne ove godine – otkrio je Vukoja.

Ton Mario Vukoja:

(Miljenko Dovečer, Foto: HGS)