Tomislav Sabo, predsjednik ŠN “Rudar”: Ciljevi škole nogometa su iznimno veliki i zahtjevni

Un sklopu NK “Rudar” kao zasebna cjelina i zasebna udruga vrlo agilno i uspješno  djeluje i Škola nogometa “Rudar” koju sačinjavaju djeca iz NK “Plavi” Peklenica, NK “Sokol” Vratišinec, NK “Torpedo” Križovec. O radu same Škole porazgovarali smo s njezinim predjednikom Tomislavom Sabo.

Prihvatili ste se veoma važne i odgovorne dužnosti predsjednika ŠN Rudar. Što Vas je motiviralo i ponukalo na taj izazov?

Svaka funkcija, dužnost predstavlja izazov u dobrovoljnom radu, pa tako i dužnost predsjednika Škole nogometa u kojem treba biti iznimno fleksibilan jer se radi o djeci koja znaju biti osjetljiva, zatim s roditeljima koji naravno žele svojem djetetu najbolje, a k tome još treba zadovoljiti svim našim partnerima u funkcioniranju Škole.

Osobno sam osoba koja voli izazove i pomoći svojim znanjem i iskustvom koje imam i koje sam stekao kao mlada i ambiciozna osoba. Jednostavno sam se pronašao ovdje i želio pomoći, a Skupština je odlučila da funkciju predsjednika obnašam baš ja. Mada smo svi u Školi nogometa kao jedan i funkcija predsjednika je samo na papiru moje ime. U Upravi smo svi otvoreni kod naših sjednica, a što nas krasi kao jednu skladnu obitelj i svatko preuzima dio „posla“ kojeg odradi na svoj najbolji način koji može. Također bi istaknuo da mi i sin igra za jednu od kategorija tako da sam upoznat sa radom škole od samog početka osnutka 2019. godine.

Koliko djece i u koliko kategorija trenira i natječe se u sklopu Škole?

Škola nogometa okuplja oko 100 djece u različitim kategorijama. Zašto oko 100? Mnogo mladih dječaka i djevojčica nam stalno dolaze, a ovu priliku koristim da još jednom pozovem sve koji žele trenirati, osvajati i natjecati se u jednoj od liga. Trenutno sudjelujemo u Međimurskoj nogometnoj ligi s kategorijama U-8 i U-9, dok kategorije U-11, U-13, U-15 i U-17 sudjeluje u II. Hrvatskoj ligi – sjever. Imamo još i skupinu „Vrtići“ koji treniraju i sudjeluju na turnirima koje organizira Međimurski nogometni savez. Taj sklad, to veselje djece na igralištu se ne može opisati, to jednostavno treba osjetiti dok se dođe na igralište.

Kakva je stručnost trenerskog kadra i koji treneri rade u klubu?

Za svaku kategoriji imamo po jednog trenera, a pošto sudjelujemo u ligama koje zahtijevaju licencirane trenere, svi naši treneri imaju licence za trenere što nas svrstava i u dobru organiziranost i rad s mladima na razini školskog učenja. Voditelj škole nogometa je Mihael Božić, dok su treneri još Leo Sanjković, Mihael Lebar, Nino Vuri, Robert Jezernik, Damir Zeljko i Tomislav Novak.

Koji su ciljevi u budućnosti i kakav je način financiranja Škole?

Ciljevi škole nogometa su iznimno veliki i zahtjevni, tako da ne želim unaprijed predviđati događanja. U svakom slučaju želimo djeci ponuditi najbolje što znamo i možemo od strane naših trenera, nastaviti sudjelovati u ligama kojima smo trenutno i privući još veći broj mladih nogometaša i nogometašica. Škola nogometa se financira iz donacija Jedinice lokalne samouprave, gdje grad Mursko Središće puno ulaže u Školu nogometa. Uz simboličnu članarinu igrača (roditelja), imamo i sponzore koji podržavaju rad s mladima na što im ovom prilikom najsrdačnije zahvaljujemo. Ove godine ćemo sudjelovati na Crikvenica CUP-u s čak četiri ekipe u isto toliko kategorija, a na što planiramo otići dva ili tri dana. Uz to, želja nam je biti unikatni organizatori Međunarodnog turnira za mlađe uzraste u ovom dijelu Hrvatske, a za što planovi i ambicija već ima na pretek.

Iz iskustva znamo da je kod škole nogometa jako bitna suradnja roditelja sa samom školom. Kakva su vaša iskustva na tom planu?

Suradnja roditelja i škole, odnosno trenera je iznimno bitna. Ne možemo kriti da nema nesuglasica, uvijek ih ima, kao i u svakom poslu gdje su nabijene emocije i dobrota za vlastito dijete. Mi kao škola nesuglasice koji je bilo iznimno malo, mogli bismo ih nabrojiti na prste jedne ruke, iste rješavamo u hodu i to je najbolji način da bude obostrano zadovoljstvo. Iz iskustva znam da svatko želi najbolje, bio to trener, roditelj, gledatelj ili igrač, a što u konačnici dolazi do zajedničkog zaključka i nazovimo to tako primirja. Škola nogometa organizira i druženja s roditeljima i djecom, i tom prigodom pokušavamo zbližiti sve nas s različitim temama razgovora, novim iskustvima, pa čak i novim prijateljstvima roditelja. Nogomet je samo igra, a iznimno je zdravo da djeca što više vremena provode na otvorenom, a sa spoznajom da ih roditelji daju u provjerene trenerske ruke mogu sa povjerenjem reći da ne griješe.

(tekst i foto: zr)