Svjetska prvenstva u nogometu – Južnoafrička Republika 2010.

Tradicija je da nakon Europe prvenstvo u nogometu seli na druge kontinente. Konačno je na red došla Afrika. To prvenstvo nije ostalo u lijepom sjećanju iz više razloga. Kao prvo, Hrvatske nije bilo.  Nakon dobrih predstava na Europskom prvenstvu 2008. i promocije jedne nove generacije predvođene Modrićem, Ćorlukom, Eduardom, još uvijek sjajnim igračima poput Srne ili Šimunića te nadolazećim zvijezdama poput Mandžukića, očekivanja su bila velika. Poraz na EP protiv Turske proglasili smo nesretnim, iako je prava katastrofa izgubiti od momčadi kojoj nedostaju gotovo svi prvotimci. Nakon toga dobili smo skupinu koju smo objektivno morali proći. No, kad te Englezi u dvije utakmice dobiju 9 – 2, i kad u dvije utakmice jedva skupiš dva boda s Ukrajinom – nisi zaslužio proći skupinu. Iz nekog razloga, Slaven Bilić nakon tog debakla nije dobio otkaz. Mediji su njega uvijek voljeli, dal’ zbog simpatičnosti, sviranja gitare ili nekog trećeg razloga – ne znamo, no s njim nije bilo standardnog pritiska i dobio je novu šansu, na žalost. Naime, niti na EP 2012. nije napravio ništa. Nakon EP 2008. jasno se pokazalo da igrači koji igraju za reprezentaciju daleko bolje kotiraju na tržištu, pa su i s te strane pritisci postajali sve veći.

Slika – Slaven Bilić u šest godina s izrazito talentiranog reprezentacijom nije napravio gotovo ništa

Drugi razlog zbog kojeg je prvenstvo odbojno su vuvuzele. Nitko nije očekivao da će jedini zvuk koji se tijekom prijenosa čuje biti roj bumbara koji se ne gasi, neovisno o događanjima na terenu. Potajno smo se nadali da će to utihnuti kako afričke reprezentacije budu ispadale – no nije bilo tako. U vuvuzele se puhalo do samog kraja.

Slika – popularni afrički navijački rekvizit bio je neugodno iznenađenje za sve koji nismo navikli na zvuk

Što se favorita tiče, Francuska, Italija i Brazil na prvenstvo su došli djelomično ili potpuno pomlađeni i znalo se da će teško napraviti veliki rezultat. Španjolci su na vrhuncu moći i prvi su favoriti, uz njih su uvijek opasni Nijemci te Nizozemci i Portugalci. Naravno da se nešto očekuje i od Argentine predvođene Messijem. Englezi su standardno razvikani, no sumnjam da još netko misli da će oni napraviti neki veliki rezultat. I to bi otprilike bilo to.

Slika – Cristiano Ronaldo već tada važi za ponajboljeg igrača svijeta, naravno, uz Messija

Plan s ranim ispadanjem afričkih reprezentacija išao je dobro. Domaćin je ispao odmah,  a s njim i Francuska koja se opet nakon vrhunskog rezultata 2006. odlučila sramotiti. Osvojila je tek bod i zabila tek gol u tri utakmice. U drugoj je skupini odmah ispala i Nigerija. Argentinci su dominirali, a u borbi za drugo mjesto od Grčke je uspješnija Južna Koreja. U skupini C su i naši susjedi Slovenci. Da nije bilo pogotka Defoea, bili bi izbacili i Engleze, koji su se mučili s SAD-om i Alžirom i sa svakim osvojili tek bod. Također, vodili su Slovenci i Amerikance 2 – 0, no ovi su se vratili. Bit će više sreće neki drugi put, ovako dalje idu SAD i Engleska. Skupina D bila je vrlo izjednačena, a  dalje su prošli Nijemci i Ganci, dok kući putuju Srbi i Australci. Gana je jedina afrička reprezentacija koja je prošla skupinu. U sljedećoj Kamerun nije osvojio ni bod, Nizozemci su uzeli sve tri pobjede, a u borbi za 2. mjesto Japan je bio uspješniji od Danske. Po prvi put se na prvenstvo plasirala i Slovačka, te odmah prošla skupinu, skupa s Paragvajom.  Svjetski prvak Italija osvojila je tek dva boda i zauzela posljednje mjesto. Skupina smrti na ovom prvenstvu je G. Brazil, Portugal i Obala Bjelokosti borili su se za prva dva mjesta, dok je Sjeverna Koreja promatrala i vadila lopte iz mreža. Koliko su prve tri momčadi plijenile igrom, toliko je Koreja zabavljala glasinama o rudniku soli u koji će Veliki Vođa slati igrače te cenzuriranom prijenosu u kojem su umjesto poraza prikazivali neke stare pobjede. Brazil i Portugal su na kraju napredovali dalje. Španjolsku tika –taku je već u prvoj utakmici iznenadila Švicarska, no brzo su se oporavili, ubilježili dvije pobjede i osvojili skupinu. Uz njih je dalje išao i Čile, a Švicarci su unatoč odličnom startu ostali kratki.

Slika – Nizozemska predvođena Sneijderom i Robbenom odigrala je odlično prvenstvo

Već je osmina finala dala jake susrete. Španjolska i Portugal odigrali su tvrdu utakmicu u kojoj su pogotkom Ville slavili Španjolci. Brazil je deklasirao Čile s 3 – 0, dok su Paragvaj i Japan odigrali bez pogodaka. Nakon jedanaesteraca, bolji je bio Paragvaj. Nizozemska je dobila Slovačku koja je igrala generalno dobar nogomet,  dok se Argentina lako obračunala s Meksikom. Urugvaj je golovima Suareza izbacio Korejce, a Gana je produžila svoj put do četvrtfinala. Puno se očekivalo od Utakmice Njemačke i Engleske.  Nijemci su poveli 2 – 0, da bi Englezi u 37. minuti smanjili. Samo minutu kasnije Lampard je opalio, lopta se od grede odbila iza crte, pa natrag u igralište. Sudac je ostao nijem. U nastavku je Njemačka potvrdila pobjedu (4-1), no ostalo je pitanje kako bi se stvari odvile da se na pauzu otišlo s 2 – 2.

Slika – Thomas Müller proglašen je najboljim mladim igračem prvenstva, a njegova Njemačka bila je uvjerljiva sve do polufinala

Četvrtfinala su također bila odlična. Brazil je poveo protiv Nizozemske, no Nizozemci su se vratili i dobili 2 – 1. Njemačka je deklasirala Argentinu (4 – 0), a Španjolska opet pogotkom Ville prošla kraj Paragvaja. Utakmica Gane i Urugvaja ipak je bila nešto posebno. Iako je bilo više prilika, u produžetke se ušlo s 1 – 1. Gana je povela preko Muntarija, a Urugvaj izjednačio preko Forlana. U posljednjoj minuti utakmice velika je gužva u šesnaestercu Urugvaja, lopta ide u gol i Suarez odlučuje obraniti rukom. Crveni karton i penal za Ganu. Asamoah Gyan promašuje. Naravno, nakon toga Gana je izgubila i izvođenje jedanaesteraca. Nikad afrička reprezentacija nije bila tako blizu polufinala.

Slika – Diego Forlán proglašen je najboljim igračem prvenstva. Zabio je pet pogodaka i svaki je bio prekrasan.

Urugvaj bez Suareza je izgubio od jake Nizozemske u polufinalu, no pružili su odličan otpor. Nema sreće Urugvaj s ozljedama i kartonima najboljih igrača u važnim susretima. U drugom polufinalu Španjolci su sa standardnih 1 – 0 dobili Nijemce.

Slika – u finalu su se susreli Španjolci i Nizozemci

Njemačka je u borbi za 3. mjesto uzela svoju 3. uzastopnu medalju, dok su u finalu Španjolci u produžetku dobili Nizozemce. U izuzetno tvrdoj utakmici Robben je imao 1 na 1 s Ikerom Casillasom, no španjolski je golman branio. Kasnije, u 116. minuti Iniesta je osigurao naslov prvaka. Nije da Španjolci nisu zaslužili, kontrolom posjeda lopte umrtvili bi protivnika i konačno iskoristili talent da zabiju, no nije to bio nogomet u kojem sam posebno uživao.

Slika – Andrés Iniesta donio je Španjolskoj naslov prvaka svijeta.

Titulu najboljeg strijela podijelili su Forlan, Müller, Sneijder i Villa s po pet golova, dok je najboljim igračem proglašen Diego Forlán.

(Zoran Turk)