Svjetska prvenstva u nogometu – Južna Koreja i Japan 2002.

Svjetsko prvenstvo na Dalekom istoku bilo je pomalo čudno. Favoriti prvenstva bili su prije svih aktualni svjetski i europski prvaci Francuzi čiji glavni igrači su u naponu snage. Osim njih, tu je bila i snažna Argentina predvođena Veronom, Ortegom i Batistutom. Viceprvak Europe Portugal išao je u zadnji juriš svoje zlatne generacije predvođene Figom. Puno se očekivalo od Italije i Španjolske, koje su imale odlične momčadi, ali i Engleske predvođene zvijezdom čija slava je već u to vrijeme daleko nadmašivala nogometne terene – Davidom Beckhamom. Tu je naravno uvijek i Brazil, koji ipak nije doživljavan kao najveći favorit. Ronaldo, iako u najboljim godinama, uvelike je bio načet ozljedama zadnjih sezona.

Slika – David Beckham jedna je od najvećih zvijezda prvenstva u Koreji i Japanu

Nakon što je propustila Europsko prvenstvo 2000., na svjetsko se plasirala i Hrvatska i to kao pobjednik skupine. Nakon osvojenog trećeg mjesta u Francuskoj, očekivanja su opet bila velika, ali pokazat će se, ne i realna. Vatreni su svi bili već u poznim godinama, mnogi se i umirovili, dok su se od novije generacije uglavnom uspješno razvijali uglavnom obrambeno orijentirani igrači. Neki, od kojih se očekivalo da nose reprezentaciju, poput Silvija Marića, jednostavno su propali. Da stvar bude gora, ponajbolji igrač Igor Tudor bio je ozlijeđen. A konačno, i realnost je da zemlja veličine Hrvatske ne može na svako prvenstvo slati svjetske klase. Šteta je što generacija vatrenih nije zaigrala na prvenstvima 94. i 2000., kada su imali itekako što pokazati. Možda bi se okitili i kojom medaljom više.

Slika – Ivica Olić najviše se promovirao upravo na prvenstvu 2002.

Već je prva skupina dala ogromno iznenađenje, jer Francuska je izgledala kao blijeda kopija ekipe koja je osvojila dva velika natjecanja za redom. Odmah u prvom kolu iznenadio ih je Senegal (1 – 0), s Urugvajom su odigrali neodlučeno, da bi u odlučujućoj utakmici bili poraženi od Danske ( 2 – 0). Svjetski je prvak putovao kući tek s bodom i nula postignutih golova u tri utakmice. Iznenađenje je svakako bio Senegal koji je s Dancima napredovao u osminu finala. U skupini B po prvi su put na završnom turniru nastupili naši susjedi Slovenci, međutim, nisu se proslavili. Nula bodova uz gol razliku 2 – 7 svakako nije bilo nešto što su očekivali. Španjolska je pobijedila sve tri utakmice, dok je dalje ispred Južne Afrike prošao Paragvaj – zbog bolje gol razlike. Skupinu C uvjerljivo je s tri pobjede osvojio Brazil, a uz njih su dalje prošli Turci, također zahvaljujući boljoj gol razlici od Kostarike. Kina je izgubila sve tri utakmice, primila čak devet pogodaka, a zabila nula. Skupina D također je ponudila veliko iznenađenje, jer favorizirani Portugal završio je natjecanje nakon samo tri utakmice. Prvo su izgubili od SAD – a, da bi ih u posljednjem kolu u odlučujućoj utakmici dobila Južna Koreja. Poljaci, koji su važili za drugog favorita također su odmah završili natjecanje, a dalje prolaze Južna Koreja i SAD. U skupini E igrala je Njemačka koja je napravila smjenu generacije i nitko ih nije imao među glavnim favoritima. Ipak, lagano su osvojili skupinu. Odlična je bila i Irska, koja je ipak bila bolja od Kameruna i najgore momčadi prvenstva, Saudijske Arabije. Svako prvenstvo ima svoju skupinu smrti, a na ovom je to bila skupina F. Uz već spominjane Argentince i Engleze, tu su bili i Šveđani predvođeni Larssonom i Ljungbergom, Šveđani koji su bili najuvjerljivija momčad kvalifikacija, a na klupi su imali i zvijezdu u usponu Zlatana Ibrahimovića. Da, u skupini je bila i Nigerija, ugodno iznenađenje prvenstva 98. Kako je ovo prvenstvo iznenađenja, tako se i Argentina nije uspjela plasirati u osminu finala. Švedska i Engleska su bile uspješnije, a David Beckham je iskoristio priliku da promovira novu frizuru, ali i zabije Argentincima i osveti im se za ispadanje prije četiri godine.

Slika – Luis Figo oprostio se od turnira nakon samo tri utakmice

Skupina G bila je naša. Već je prva utakmica ostavila gorak okus. Crveni karton Živkovića i jedanaesterac za Meksiko odlučili su pobjednika. Kako je Italija bila uvjerljiva protiv Ekvadora, odmah smo se našli u prilično lošoj situaciji. Na Italiju se išlo pomlađenim sastavom, bez Šukera i Prosinečkog. Iako su Talijani poveli, ulaskom Ivice Olića Hrvatska se razigrala i preokrenula rezultat. Treba doduše biti iskren i priznat da je Graham Poll sudio očajno i debelo oštetio Talijane. No, bilo kako bilo, vjerovali smo da sve držimo u svojim rukama i da ćemo pobjedom protiv Ekvadora, koji je izgubio obje utakmice, osigurati osminu finala. Ipak, ništa nije išlo po planu. Mendez nas je šokirao u 48. minuti, Bokšiću se ispriječila vratnica i Hrvatska je gubila. Kako je Meksiko u drugoj utakmici vodio, nada je trajala do 85. minute kad je Del Piero izjednačio. Postalo je jasno da Hrvatska putuje kući. Mirko Jozić je s kadrom koji je imao napravio i dobar posao, svakako mu nije pomoglo pametovanje i javno kritiziranje tijekom čitavog prvenstva od strane Ćire Blaževića.

Slika – Meksikanac Blanco bio je koban za Hrvatsku 2002.

Iz posljednje su se skupine dalje plasirali Japan i Belgija, ispred Rusije i Tunisa.
U osmini finala su Nijemci tijesno, golom Neuvillea u zadnjim minutama pobijedili Paragvaj. Dansku, koja se odlično prezentirala u skupini s Francuzima, s 3 – 0 razbili su Englezi. Odlična Švedska povela je protiv Senegala već u 11. minuti, ali Camara izjednačuje u 37. Kako je na tom prvenstvu važilo pravilo zlatnog gola, Camara je u 104. minuti i odlučio pobjednika. Irci su se odlično nosili sa Španjolcima. Iako su gubili gotovo čitavu utakmicu, Robbie Keane je izjednačio iz jedanaesterca u 90.-oj, te tako utakmicu odveo u produžetak, a konačno i na penale. Španjolci su bili sretniji i spretniji. Brazil je u drugom poluvremenu riješio Belgijance golovima Rivalda i Ronalda, za još jedno iznenađenje pobrinuo se SAD koji je izbavio Meksiko s 2 – 0, a Turska je bila bolja od Japana zahvaljujući pogotku Ümita Davale, još jedne zanimljive frizure prvenstva. Glavno iznenađenje osmine finala bila je Južna Koreja, koja je zlatnim golom Ahn Jung-Hwana prošla dalje. Talijane je osim Ahna masakrirao i ekvadorski sudac Moreno. Ahn je zbog svojeg pogotka vrlo brzo otpušten u Perugii.

Slika – Michael Ballack bio je uz Olivera Kahna ponajbolji igrač Njemačke

Nakon Italije, u četvrtfinalu je protiv Južne Koreje masakrirana i Španjolska , i to od strane stanovitog egipatskog suca Al Ghandoura. Poništio je Španjolcima čak dva pogotka, odveo utakmicu na penale i Južna Koreja se tako plasirala u polufinale prvenstva, nešto što ni u najluđim snovima nisu sanjali. Sjajni put Senegala zaustavio je Ilhan zlatnim golom u 94. minuti, a Nijemci su se nekako golom Ballacka provukli pokraj SAD-a (1-0). Najneizvjesnija i najuzbudljivija je svakako utakmica između Brazila i Engleske. Englezi su poveli u 23. minuti preko Owena, da bi Rivaldo u zadnjim sekundama prvog dijela izjednačio na 1 – 1. Čudesni gol u 50. minuti zabio je Ronaldinho, koji se tom utakmicom najviše i promovirao. Iako je čitavo prvenstvo igrao odlično, ovdje je bilo jasno da je Brazil uz Ronalda i Rivalda dobio i trećeg čudesnog igrača.

Slika – 2002. godine počela je era Ronaldinha

Prvo je polufinale odlučio Ronaldo sjajnim „špicom“ u 49. minuti. Turci su se pokušali osvetiti za poraz u skupini, kad su dobili čak dva crvena kartona (jedan je sramotnom glumom iznudio Rivaldo), ali nisu uspjeli, iako su igrali dobro. U drugom je Njemačka, ponovo golom Ballacka, mirno dobila 1 – 0. Mora se priznati da je put do finala preko Paragvaja, SAD-a i Južne Koreje vjerojatno najidealniji rasplet koji su mogli zamisliti.

Slika – Park Ji Sung je godinu dana nakon sjajnih igara na SP prešao u PSV Eindhoven, a nakon toga i u Manchester United

U utakmici za treće mjesto zasluženo je slavila Turska. Koreanci su se borili do samog kraja i u 93. minuti smanjili na 3 – 2.

Slika – Emre Belözoglu ponajbolji je igrač Turske na turniru

U finalu je zapravo i dosta uvjerljivo, s dva gola Ronalda, slavio Brazil. Potpuno zasluženo.

Slika -Ronaldo nakon prvenstva prelazi u Real Madrid

Najboljim igračem turnira je proglašen Oliver Kahn, vratar Njemačke, što također ponešto govori o igri njihove reprezentacije. No, na kraju se broji samo srebrena medalja.

Slika – Oliver Kahn predvodio je Njemačku do srebra

Ronaldo je bio najbolji strijelac turnira, ali i čovjek s uvjerljivo najgorom frizurom u povijesti turnira. Landon Donovan koji je predvodio Amerikance, zasluženo je ponio naslov najboljeg mladog igrača. Ovo prvenstvo svakako se urezalo u pamćenje po neobičnostima i lošem suđenju.

(Zoran Turk)