Svjetska prvenstva u nogometu – Čile 1962.

Godine 1962. je konačno na red došla Južna Amerika. Iako se kandidirala i Argentina, FIFA je odlučila domaćinstvo dati Čileu. Prvotno je bilo planirano da se igra na osam stadiona, ali zbog snažnog potresa u svibnju 1960., četiri su stadiona teško oštećena, pa su organizatori bili prisiljeni sve utakmice rasporediti na četiri preostala.

Slika – posljedice potresa u južnom Čileu (izvor – wiki)

Format natjecanja bio je identičan onome iz 1958., a na prvenstvo se ponovo plasirala i Jugoslavija, predvođena hrvatskim napadačom Dražanom Jerkovićom. Na završnom je turniru prvi put prosjek golova pao ispod 3 (2.78), a u sjećanju su ostale i brojne scene sukoba na terenu, među kojima se posebno ističe onaj na utakmici Čilea i Italije.
Već su u grupnoj fazi natjecanja nastali problemi po branitelja naslova. Najbolji igrač, Pelé, ozlijedio je preponu. Stanje se dodatno pogoršalo zbog njegove odluke da to ne podijeli s medicinskim osobljem, pa je ostatak prvenstva uglavnom proveo u kadi s vrućom vodom. Bila je to prilika da se istakne jedna druga zvijezda – Garrincha.

Slika – Garrincha (izvor – wiki)

Među osam najboljih plasirali su se Zapadna Njemačka, Čile, Brazil, Čehoslovačka, Mađarska, Engleska, Sovjetski Savez i Jugoslavija. Iznenađujuće je ispala Argentina, jedan od glavnih favorita prvenstva.
U četvrtfinalu je Brazil protiv Engleske pokazao koliko je jak i bez najboljeg igrača. Garrincha je na terenu ismijao svog čuvara, Raya Wilsona i osigurao pobjedu od 3-1. Domaćin Čile je pobijedio Sovjetski Savez rezultatom 2-1,Čehoslovačka je s 1-0 dobila Mađarsku, a Jugoslavija pred 63.000 gledatelja Zapadnu Njemačku, golom Radakovića u 85. minuti.
Kako ostali stadioni nisu bili na razini Estadia Nacional u Santiagu, tako je i polufinalnom susretu Čehoslovačke i Jugoslavije nazočilo manje od 6.000 gledatelja. Čehoslovačka je povela u 48. minuti golom Kadrabe, da bi Jerković izjednačio 20 minuta kasnije. Ipak, Adolf Scherrer do kraja postiže još dva pogotka i Čehoslovačka ide u finale.
U drugom polufinalu je Brazil zaustavio niz Čilea. S dva gola Garrinche i dva gola Vave pobijedio je domaćina rezultatom 4-2.
Jugoslavija nije uspjela doći do medalje, u utakmici za 3. mjesto pobijedio je Čile golom Rojasa u zadnjoj minuti. Iako nisu osvojili naslov, nogometaši Čilea predvođeni Rojasom uzdignuti su u nacionalne heroje.
U finalu je Čehoslovačka povela u 15. minuti, međutim,  Brazil je još jednom pokazao koliko je jak bez svojeg najboljeg igrača. Do kraja utakmice zabili su 3 gola. Strijelci su bili Amarildo, Zito i Vava i Brazil je osvojio još jedan naslov prvaka svijeta.

Slika – Brazil 1962. (izvor – wiki)

Na tom je prvenstvu prvi put neki Hrvat osvojio titulu najboljeg strijelca. Dražan Jerković se tako s 4 postignuta gola našao u društvu Garrinche, Vave, Sáncheza, Alberta i Ivanova. Iako je prvenstvo bilo uspješno, jasno se pokazalo da Južna Amerika organizacijski baš i ne može pratiti Europu.

Slika – Dražan Jerković (izvor – wiki)

(Zoran Turk)