Svjetska prvenstva u nogometu – Brazil 2014.

Posljednje prvenstvo prije ovogodišnjeg odigrano je u Brazilu, zemlji rekorderu po broju naslova prvaka. Brazil je upravo tih godina lupala ekonomska kriza, što je uz već poznate probleme s kriminalom bio dodatan razlog za zabrinutost. Naravno, kriza u Brazilu raste i s neuspjehom nogometne reprezentacije. Hrvatska je na ovom prvenstvu nastupila, doduše nakon dodatnih kvalifikacija, ali nastupila je. Naime, nakon debakla i neplasiranja na SP u nogometu 2010., biran je predsjednik HNS-a. Ta funkcija doduše i nije bila toliko važna pošto je već nekoliko godina sve konce vukao Zdravko Mamić. Oko tog izbora odigravao se čitav cirkus, pa su jedno vrijeme bila čak dva predsjednika saveza, da bi konačno Štimac odustao od utrke. To naravno nije bilo bez cijene, već je dogovoreno da upravo on preuzima reprezentaciju nakon Slavena Bilića.

Slika – Igor Štimac zadovoljio se ulogom izbornika nogometne reprezentacije

Tako je čovjek koji je vodio nekoliko utakmica (uglavnom neuspješno) u HNL-u dobio u ruke jednu od najboljih reprezentacija svijeta. Na terenu su stvari izgledale upravo onako kako se i očekivalo – loše. Ako izuzmemo s(p)retnu pobjedu nad Srbijom, kvalifikacije su uglavnom bile blagi očaj. Štimcu nije pomogla ni krunica koju je čitavo vrijeme gurao u prvi plan, a ni Mamićeva taktika u kojoj neprijatelje svoje trenerske nesposobnosti odmah naziva mrziteljima i rušiteljima Hrvatske. Naravno, nije mu pomogao ni sam Mamić koji se pod svaku silu trudio ugurati Sammira u reprezentaciju. Talentiranom, ali lijenom Brazilcu je bilo već 27, NK Dinamo je u Europi rušio negativne rekorde i jedina nada je bila da se Sammir proda preko reprezentacije. To je naravno izazvalo nove podjele među navijačima. Epilog svega je da na domaćoj utakmici protiv Belgije, koja je krcata zvijezdama, bude svega 13.000 ljudi na Maksimiru.

Slika – unatoč nastupima za reprezentaciju, za Sammira nitko nije htio platiti odštetu. Nakon neuspješne epizode u Španjolskoj, karijeru je nastavio u Kini.

Nakon takvih predstava, Štimac je uz ogromnu odštetu odletio, a na klupu došao Niko Kovač da spasi stvar u dodatnim kvalifikacijama. Protiv čvrstog, ali ipak klasu slabijeg Islanda Hrvatska je prošla na Svjetsko prvenstvo.

Slika – Niko Kovač spašavao je stvari nakon Štimca

Najveći favorit bila je Španjolska, uz njih naravno domaćin Brazil, za kojeg je sve ispod zlata  neuspjeh. Ovaj puta u Neymaru imaju i istinsku zvijezdu. Duhovi prošlosti proganjaju i Messija i Argentinu, jer nitko mu neće priznati da je dobar kao Maradona ako ne uzme naslov prvaka svijeta. Nizozemci se nadaju da će konačno osvojiti naslov, Englezi i Talijani se standardno nadaju, Francuzi dolaze s nekim novim igračima, Portugal je standardno čvrst i ima Ronalda, a dosta se očekuje i od nas i Belgije.

Slika – Neymar je najveća zvijezda Brazila

Iako Sammir nije igrao u dodatnim kvalifikacijama, na prvenstvo ga je Kovač vodio, jer kumstvo je ipak kumstvo. Kovač je čini se najviše pogriješio u pripremama u kojima je igrače nakon duge i teške sezone dodatno nagazio, pa ih je pola vuklo neke ozljede. Unatoč tome, počelo je sjajno. Otvaranje protiv Brazila i autogol Marcela u 11. minuti. Sve nakon toga bilo je lošije. Neymar je zapucao s 25 metara, a ostarjeli Pletikosa nije uspio braniti. Nakon toga suđen je nepostojeći penal za Brazil, pa Neymar dovodi Brazil u vodstvo. Utakmicu je zapečatio Oscar u sudačkoj nadoknadi. Protiv Kameruna krenulo je sjajno, još je Mandžukić izborio crveni karton i konačni rezultat (4 – 0) pokazuje koliko smo dominirali u drugom poluvremenu. Odlučujuću utakmicu za prolaz dalje igrali smo protiv Meksika, koji je bio u prednosti jer je izvukao neriješeno s Brazilom. Odigrali smo najgoru utakmicu na prvenstvu i uvjerljivo smo poraženi (1 – 3). Kovač je danas možda i dobar trener, no Hrvatsku je preuzeo bez ikakvog trenerskog iskustva u seniorskim kategorijama. Vjerojatno bi danas stvari posložio kudikamo bolje, no ono je bilo loše i nastavilo je biti loše i u kvalifikacijama za Euro 2016., a reprezentacija nije imala nikad manje podrške na tribinama. Za to naravno ne treba kriviti Kovača, jer koji bi trener na početku karijere odbio voditi jednu od najtalentiranijih reprezentacija svijeta? Za to su odgovorni oni koji su dovodili trenere bez iskustva i oni kojima je vlastiti utjecaj bio važniji od rezultata reprezentacije.

Slika – najbolja generacije Hrvatske još je jedno prvenstvo napustila pognute glave

U drugoj se skupini Nizozemska silovito, s 5 – 1, osvetila Španjolcima za poraz u prošlom finalu. Španjolska, kao što često i biva s prvacima, napustila je prvenstvo prije osmine finala. Bolji je bio i Čile. Iz neatraktivne skupine C dalje su išli Kolumbija i Grčka, dok su Obala Bjelokosti i Japan putovali kući. Skupina D bila je ona koja se zvala skupinom smrti, a dvije najatraktivnije ekipe, Italija i Engleska, putovale su kućama. Kostarika i Urugvaj su prošli dalje.  Francuska je ponovo igrala dobar nogomet, i uz Švicarsku prošla dalje iz skupine E. Messijeva Argentina dominirala je skupinom F. Uz njih je prošla i Nigerija, dok je BiH ostala kratka. U skupini G, zbog bolje gol razlike SAD je iznenađujuće izbacio Portugal. Pobjeda Njemačke od čak 4 – 0 u prvoj utakmici protiv Portugala bila je odlučujuća. U skupini H Belgija je dominirala kraj Alžira, Rusije i Južne Koreje. Alžir je konačno bio uspješniji od Rusije pa je prošao dalje.

Slika – Paul Pogba na kraju je proglašen najboljim mladim igračem turnira

U osmini finala Brazil se mučio s Čileom, ali ipak nakon jedanaesteraca prošao dalje. Kolumbija je s 2 – 0 svladala Urugvaj, a ovo je prvenstvo u nebesa diglo cijenu Jamesa Rodrigueza. Francuska je s 2 – 0 izbacila Nigeriju, Njemačka tek u produžecima Alžir, dok je Nizozemska s 2 – 1 bila bolja od Meksika. Kostarika je tek na penale izbacila Grke, dok su Belgija i Argentina tek u produžecima svladali SAD i Švicarsku.

U četvrtfinalu je Argentina dobila Belgiju 1 – 0  i plasirala se u polufinale. Njemačka je istim rezultatom dobila Francusku, dok je Brazil s 2 -1  svladao Kolumbiju. Nizozemska i Kostarika igrali su 0 – 0 i tek su penali dali pobjednika. Nizozemci su bili sretniji.

Slika – SP 2014. najbolji su trenuci reprezentativne karijere za Messija

Prvo polufinale bilo je pravi neviđeni šok za domaćina. U nepunih 30 minuta igre bilo je čak 5 -0. Činilo se da su Nijemci i namjerno stali i u drugom poluvremenu zabili tek 2 gola. Dojam je bio da su mogli zabiti i 20. U 90. minuti je pogodak za Brazil postigao Oscar.

U drugom polufinalu nije bilo ni jednog pogotka, a u izvođenju penala Nizozemci ovaj put nisu imali sreće. Argentina se plasirala u finale nakon gotovo 30 godina.

U utakmici za treće mjesto se samo potvrdilo da ovaj Brazil nije za velike stvari. Nizozemska ih je razbila s 3 – 0.

Slika – u finalu su se nakon 24 godine opet sreli Njemačka i Argentina

Tko zna kako bi finale završilo da je Real Madrid dopustio da nastupi Di Maria. Uz to, i činjenicu da je Argentina imala dan manje od Nijemaca, izgubili su tek u 113. minuti kada Götze zabija za pobjedu Nijemaca. Nijemci su odigrali odličan turnir i nitko ne može reći da nije zasluženo, no vjerojatno će FIFA trebati poraditi na tome da svi imaju jednake šanse u finalu. Igračem turnira proglašen je Messi, dok je najbolji mladi igrač bio Pogba.

Slika – Nijemci slave novi naslov prvaka

(Zoran Turk)